PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La gent gran vol més i millor atenció domiciliària

La Federació demana el desplegament de la llei actual

Per Josep Romero

Festa Magna de la gent gran a Encamp.
Festa Magna de la gent gran a Encamp. | Tony Lara
La Federació de la Gent Gran d’Andorra insta al nou Govern que desplegui el reglament de la Llei de serveis socials i sociosanitaris per tal que es donin les condicions que permetin millorar i fins i tot ampliar l’atenció domiciliària tant a nivell sanitari com social. El secretari de l’entitat, Lluís Sàmper, va manifestar que, en aquesta línia s’ha de treballar per «un servei a la llar més potent que l’actual» amb l’objectiu d’aconseguir que les persones grans «estiguin a casa seva el màxim temps possible i siguin institucionalitzats quan només ho necessitin».

I és que a Andorra falten places de geriatria i com a mostra el nou centre sociosanitari d’Escaldes-Engordany que entrarà en funcionament a finals d’aquest any. Aquesta mancança provoca que alguns padrins estiguin en residències de fora del país «com ara a Oliana», va afegir.

Sàmper va assenyalar que es fa palès que amb un envelliment creixent de la població «la pràctica de la medecina preventiva» és un objectiu a seguir amb uns Centres d’Atenció Primària i una atenció domiciliària que estiguin a l’alçada dels nous temps, establint mecanismes que permetin detectar «les dificultats en cada moment».

Sàmper va posar com exemple a seguir el projecte Radars implementat en diferents barris de la ciutat de Barcelona. Es tracta d’una iniciativa en la qual estan implicats veïns, comerciants, persones voluntàries i professionals d’entitats i serveis que segueixen el dia a dia de les persones grans que coneixen. Si detecten un canvi en la seva rutina diària, en el seu comportament o en el seu aspecte, la única cosa que fan és posar-se en contacte amb els responsables de l’equip de serveis socials d’atenció primària del barri.

Els seus objectius són la valoració del grau de risc d’aïllament o d’exclusió de les persones grans entrevistades pels voluntaris i definir el tipus d’intervenció requerida per la persona gran entrevistada, minimitzar els riscos i garantir el seu benestar social amb la complicitat del seu entorn.

En l’actualitat l’atenció domiciliaria a nivell sanitari a Andorra és competència del Govern. L’equip està format principalment per infermeres que fan un seguiment de l’usuari. La CASS assumeix una part del cost del servei. En la vessant més social només el Comú d’Andorra la Vella ofereix la possibilitat d’oferir cuidadors que donin suport i acompanyament a les persones que ho demanen. El desplegament de la nova legislació, aprovada l’any passat, permetrà corregir les desigualtats actuals a nivell de parròquies i, alhora optimitzar els recursos existents. Per a Sàmper el país ha d’anar pensant «no tant en el cafè per a tots sinó en un cafè pels que realment ho necessitin».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT