PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Sis anys més longeus

L’esperança de vida ha passat dels 74,9 anys de mitjana el 1980 als 81,2 anys del 2013

Per E. J. M./Infografia: Pako Temprado

| Pako Temprado
Els andorrans cada vegada són més longeus. En les últimes tres dècades l’esperança de vida ha augmentat 6,3 anys: mentre l’any 1980 la mitjana d’edat màxima era de 74,9 anys, l’any 2013 ja era de 81,2 anys. Les dades s’inclouen en l’Informe del Desenvolupament Humà 2014 realitzat per les Nacions Unides.

El Programa de Desenvolupament de les Nacions Unides (PNUD) avalua anualment diverses dades dels països que en formen part per confeccionar estadístiques. L’estudi revela que Andorra és el quinzè país més longeu del món, amb una esperança de vida de 81,2 anys. El país on estadísticament es viu més anys és Japó, amb una mitjana de 83,58 anys –no és estrany conèixer sovint casos de nipons centenaris–, mentre on es viu menys anys és Sierra Leona, amb una paupèrrima esperança de vida de 45,56 anys. La ciutadania del país amb més longevitat dobla l’edat de vellesa dels habitants d’un dels països més pobres del planeta. De fet, els andorrans viuen gairebé 36 anys més de mitjana que a Sierra Leona.

A partir de dades objectives, les Nacions Unides calculen cada any quina posició del rànquing mundial ocupa cada país basant-se en l’Índex del Desenvolupament Humà (IDH), un valor que sorgeix a partir de la suma de diversos valors. L’IDH avalua tres dimensions bàsiques en el desenvolupament humà: «una vida llarga i saludable, accés al coneixement i un estàndard de vida decent», segons informa la pàgina web de la Unesco. Cada any s’afegeixen nous valors al càlcul de l’IDH ja que no es limita al PIB per càpita sinó que va molt més enllà de l’economia. Per exemple, l’any 2013 s’hi va afegir l’esperança de vida i per al nou informe –amb les dades del 2014–.s’hi inclou l’índex de gènere.

En aquest rànquing, Andorra se situa en la posició 37 de 187 països. De fet, el PNUD no va començar a rebre les dades necessàries per calcular l’IDH del Principat fins a l’any 2010. Actualment se situa en el número 37 del rànquing, empatat amb Eslovàquia.  La llista l’encapçala Noruega i la tanquen la República Democràtica del Congo i Níger.

L’informe aclareix que l’IDH d’Andorra és de 0,830, una ràtio per sota dels països amb l’IDH més alt, situat en un valor de 0,890. La ràtio del Principat també és inferior a la mitjana de la Unió Europea, que es troba en la franja alta, 0,875. Amb tot, Andorra forma part de la llista de 49 països que presenten un IDH qualificat de «molt alt». La ràtio de la Unesco classifica els països segons si tenen un IDH molt alt (Austràlia), alt (Uruguai), mitjà (Guinea Equatorial) i baix (Nepal).

Com ja hem comentat, les Nacions Unides utilitza molts indicadors per conèixer la qualitat de vida d’un país, com l’esperança d’anys d’escolarització. A Andorra és d’11,7 anys, mentre que a Austràlia és de 19,9. Per contra, a Níger l’escolarització mitjana és de tan sols 5,4 anys.

Segons argumenta l’Informe del Desenvolupament Humà 2014 en el seu pròleg, «el veritable progrés en el desenvolupament humà no és tan sols una qüestió d’ampliació de les opcions fonamentals de les persones i de la seva capacitat per rebre educació, estar sans, tenir un nivell de vida raonable i sentir-se segures. També és una qüestió de com de segurs són aquests assoliments i si les condicions són suficients per a un desenvolupament humà sostingut. Qualsevol recompte en el desenvolupament humà està incomplet sense l’exploració i avaluació de la vulnerabilitat».  

Andorra és el 37è país del rànquing en desenvolupament humà, però no hem d’oblidar que es tracta d’una estadística –com el salari mitjà de 2.042 euros– obtinguda a partir de sumar moltes dades però que hi ha molta gent vulnerable en risc d’exclusió social.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT