PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Més enllà del Far West

‘Mirades sobre el Pas de la Casa’ pretén trencar amb els tòpics

Per E.J.M./Foto:Tony Lara

L’exposició ‘Mirades sobre el Pas de la Casa’ es va inaugurar ahir.
L’exposició ‘Mirades sobre el Pas de la Casa’ es va inaugurar ahir. | TONY LARA
El Pas de la Casa no és el Far West, tot i que s’hi assembla. Aquesta visió que tenen tants els andorrans del fons de la vall com els francesos que visiten la localitat per anar de compres és un concepte estereotipat que el Centre de Recerca Sociològica d’Andorra (CRES) vol trencar. I ho fa amb una exposició de fotografies d’Arno Brignon (Tolosa, 1976), que ha volgut descobrir el que hi ha més enllà de les botigues.
 
Brignon ha estat fotografiant Ceuta i Gibraltar, dues localitats que tot i pertànyer a un país estan físicament dins d’un altre. El Pas de la Casa és Andorra, és clar, però és un món a part. «Hi havia anat diverses vegades però no coneixia res del Pas ni d’Andorra», va confessar ahir durant la inauguració de la mostra Mirades sobre el Pas de la Casa, que es podrà visitar al vestíbul del Consell General fins al 17 d’abril.
 
Brignon va contactar amb el CRES –que estava realitzant un estudi sobre la frontera– i junts van decidir presentar el Pas de la Casa des d’un punt de vista sociològic. Les fotografies retraten «l’atmosfera» de la localitat. «Per als francesos és un món a part, com el Fars West», va confessar el fotògraf, «però he descobert que per a la resta del país també!».
 
En les imatges, Brignon presenta la barreja de cultures, amb retolació en català, castellà i francès, un lloc en què conviuen persones de diverses comunitats. També presenta la població com «un lloc dur per viure, aïllat, entre muntanyes, a 2.000 metres d’altitud i amb una climatologia extrema».  «Al Pas de la Casa sembla que s’hagi aturat el temps, els edificis són vells», va afegir l’autor de les instantànies.
 
Al fotògraf li va sorprendre que la majoria de gent que viu al Pas no és andorrana sinó que és una població aixecada «per pioners, com al Far West, que buscaven la prosperitat». Un exemple n’és Joan Borra, un dels primers habitants del Pas de la Casa que va començar a desenvolupar-se als anys 50, i que va obrir una botiga de queviures amb productes espanyols i després es va passar a la bijuteria. 
 
El fotògraf ha optat per fer les fotografies en blanc i negre «per mantenir distància amb la realitat». Brignon treballa amb càmera analògica i revela els negatius manualment.  Amb tot, el creador va afirmar que després del treball «ara ja no veig el Pas només com un centre comercial, sinó que hi veig més enllà».
La mostra itinerarà al Pas, a Tolosa i a Foix per trencar amb els tòpics i conèixer la realitat d’una població impulsada per pioners. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT