PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Sensibilització a Uganda

Daktari, l’Associació Andorrana de Cooperació Veterinària a l’Àfrica de l’Est, desenvolupa projectes de cura dels animals i el medi ambient

Per EL PERIÒDIC/MARIA CREIXELL

L’equip de l’ONG Daktari agafant mostres d’una vaca a Mgahinga.
L’equip de l’ONG Daktari agafant mostres d’una vaca a Mgahinga. | Maria Creixell
L’equip de l’ONG Daktari –l’Associació Andorrana de Cooperació Veterinària a l’Àfrica de l’Est– ha fet una estada a Uganda durant els mesos de gener i febrer per treballar en els projectes de veterinària que hi desenvolupa i, a més, potenciar les iniciatives d’educació ambiental i sensibilització envers els animals entre la infància.

Quant als projectes veterinaris, Daktari els ha ampliat de forma considerable en incloure una nova zona d’activitat. Fins ara, l’ONG visitava les comunitats del parc nacional de Mgahinga Gorilla i Queen Elizabeth, al sud del país, i aquest any s’hi ha incorporat el de Murchinson Falls, al nord, per tant, el radi d’acció també s’ha vist incrementat. «Hem superat les 5.000 vaques i hem arribat a unes 6.000 ovelles, uns 1.300 gossos i hem fet unes 60 esterilitzacions», explica el veterinari responsable de l’ONG, Jesús Muro. «Hem ampliat molt és el número de ramaders beneficiats», afegeix.

Els ramaders ugandesos expliquen que els projectes que desenvolupa Daktari els permeten tenir els animals vacunats i prevenir malalties que es podrien transmetre als humans. A més, en algunes zones aïllades de les comunitats que visita l’ONG, els habitants no tenen accés habitual a vacunes i tractaments i depenen d’aquestes iniciatives.

Una altra novetat en l’activitat de Daktari és la introducció dels testos de tuberculosi en bestiar boví. L’any passat van començar amb l’estudi al parc nacional Queen Elizabeth «perquè s’havien detectat animals salvatges que morien de tuberculosi», argumenta Muro. L’ONG considera que la malaltia podia venir dels búfals o dels animals domèstics com les vaques o les cabres. Malauradament, el problema no es limita només a l’àmbit ramader sinó que en aquesta zona entre un 6 i un 8% de la població pateix la sida que, a més, beu la llet crua. «Si les vaques tenen tuberculosi i es beu aquesta llet és un problema greu». Per tot això, Daktari va iniciar un programa de detecció de la tuberculosi a 118 vaques, amb la col·laboració d’una facultat de veterinària de Londres, i aquest any ha arribat a les 500 vaques dels parcs Queen Elisabeth i Mgahinga.

El responsable de Daktari subratlla que amb aquesta intervenció es pot tenir una idea del problema i determinar si s’ha d’ampliar el text a tots els caps de bestiar, decidir si s’han d’enviar a l’escorxador i recollir dades als hospitals dels efectes que provoquen en les persones.

A més de la tasca veterinària, l’ONG Daktari també treballa amb projectes educatius per fomentar la reforestació del parc nacional i les zones pròximes i per sensibilitzar la canalla envers la conservació i la cura dels animals. Per exemple, actualment hi ha tres escoles que participen en el projecte de plantació d’arbres. «La idea és que intervinguin en la creació de vivers de plantes autòctones per replantar el voltant dels centres escolars, de les carreteres i de les terres comunes per evitar l’erosió, tenir més biodiversitat i disposar de material de construcció com el bambú», indica Muro.

El projecte es realitza tant a les escoles com a les llars ja que l’alumnat també planta arbres a casa, amb la família, per conscienciar tota la comunitat. La iniciativa permet que, alhora que en treuen beneficis com fruits, flors, fusta i branques per fer mobles i accessoris, també comproven la utilitat de conservar el medi natural.

L’objectiu ambiciós de l’entitat Daktari és estendre el projecte de reforestació a totes les zones de Mgahinga, a Murchinson Falls i a Queen Elizabeth fins a arribar a sensibilitzar 20.000 estudiants en un any i mig.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT