PUBLICITAT

Martí acosta postures amb la Unió Europea

El Govern vol que l’acord d’associació valori les especificitats d’Andorra

Martí i Juncker, ahir, a Brussel·les.
Martí i Juncker, ahir, a Brussel·les. | EL PERIÒDIC
El recentment reelegit per encapçalar el Govern, Antoni Martí, va traslladar-se ahir fins a Brussel·les per trobar-se amb el president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, a qui va reiterar la voluntat de tirar endavant l’apropament al conjunt continental. Martí va defensar durant la reunió les característiques d’Andorra.
 
Les negociacions per fer efectiu un acord d’associació amb Europa sobre el que ja s’ha treballat, van ser represes després de l’aturada per celebrar les eleccions generals amb la trobada d’ahir, però s’encetaran formalment un cop es constitueixi el nou Consell.
 
Durant la trobada, Martí va recordar que l’acord ha de ser compartit per la totalitat dels partits representats al nou Consell General, els agents econòmics i la societat civil, segons informava el Govern a través d’un comunicat oficial de premsa.
 
Martí va presentar la seva satisfacció per la receptivitat de les autoritats europees i de l’oportunitat que representa l’establiment d’un acord d’associació afirmant que «se’ns escolta i es comprenen els nostres neguits i suggeriments així com la necessitat de tenir en compte les nostres especificitats». Segons el dirigent, des de la seu central de la Unió es tenen en compte les característiques del Principat i es té molt present que Andorra necessita que l’acord inclogui salvaguardes i mesures transitòries.
 
El president de la Comissió va ser informat sobre el calendari polític iniciat a Andorra amb les eleccions generals el dia 1 de març i que segueix amb la celebració del debat d’investidura el 7 d’abril i la posterior constitució del nou gabinet.
 
Ahir va quedar confirmada al màxim dirigent de la CE l’assistència de Gilbert Saboya, Ministre d’Exteriors en funcions, a la cerimònia que se celebrarà a Brussel·les sota la presidència de l’alta representant de la Unió per als Afers Exteriors i la política de seguretat, Federica Mogherini, el proper 18 de març. Aquest esdeveniment suposarà el tret de sortida oficial de les negociacions amb els tres petits estats, Andorra, Mònaco i San Marino.
 
Declaracions sobre BPA/ Martí no es va veure exempt de parlar sobre la notícia que ha fet voltar el nom del Principat pels mitjans d’arreu del món. Després de la reunió, el dirigent va ser qüestionat sobre el futur de BPA però també sobre el cop que aquest escàndol suposava per a un sector tan important per a Andorra com és el financer. Antoni Martó va respondre recordant la bona plaça financera i matisant que «el problema, que no té cap relació amb la solvència ni amb la liquiditat de cap de les entitats del país, és un assumpte que única i suposadament afecta a un sector de la BPA». 
 
Va ser després d’aquesta trobada quan Martí va fer pública la destitució del consell administratiu de l’entitat bancària.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT