PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Incertesa latent

La INAF nomena tres administradors provisionals de BPA per «preservar l’estabilitat»

Per Marisa da Costa

Una de les sucursals de la Banca Privada d’Andorra, situada en una plaça de la capital.
Una de les sucursals de la Banca Privada d’Andorra, situada en una plaça de la capital. | TONY LARA
Menys de 24 hores després d’afirmar que «no podem actuar sobre fum», l’organisme dirigit per l’autora d’aquestes declaracions, Maria Cosan, va comunicar el matí d’ahir la decisió de destituir el consell administratiu de la Banca Privada d’Andorra (BPA), així com tres dels seus màxims directius. Aquesta és tota la informació que notificava durant la jornada de dijous l’autoritat reguladora del sistema financer andorrà. Fora de proclamar el nomenament de tres nous administradors i reiterar «l’objectiu de preservar l’estabilitat de l’entitat i la seva operativa», la INAF queia en «la manca de precisió» que justament recriminava al Departament de Delictes Financers i de Control del Tresor nord-americà per «l’acusació imprecisa» emesa el 9 de març. El comunicat de premsa en què la interventora exposava la decisió de deposar la cúpula banquera no explicava les motivacions, obrint pas a la incertesa i desconeixement del futur proper de BPA així com de la imatge del país a causa del ressó desencadenat arrel de l’acusació de facilitar, presumptament, «el blanqueig de capitals i canalitzar diners del crim organitzat, la corrupció i el tràfic de persones». Aquestes acusacions van bloquejar ahir internacionalment la capacitat operativa de l’entitat, impedida d’actuar fora d’Andorra. 
 
Les dues persones a les que l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) designava per «tutelar» l’entitat van optar dimecres al vespre i en contra de les seves pròpies previsions anunciades, per la seva «suspensió provisional». La notícia va arribar des de Brussel·les, de la mà del cap de Govern, Antoni Martí, qui anunciava l’execució «d’un pas endavant respecte del procés d’intervenció de la BPA», fent al·lusió al «cessament de tots els membres de l’administració així com d’alguns dirigents». 
 
En una compareixença posterior a la reunió mantinguda amb el president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, i preguntat per mitjans de comunicació d’arreu, el cap de Govern en funcions va «formalitzar» que el «problema està circumscrit, única i suposadament, en un sector de BPA». Així, pretenia novament fer palès el que ja li havia transmès a la CE: «No és un problema de solvència ni de liquidesa», al·ludint tant a l’entitat afectada com als altres quatre principals components del sistema financer, sector que suposa el 19% del PIB andorrà. Tot i la manca de matisacions, Martí assegurava que «Andorra seguirà cooperant fins al final perquè aquest Govern ha optat per la transparència».
 
Comunicat de la INAF/ L’organisme supervisor certificava mitjançant un concís comunicat de premsa i poc després de la intervenció del dirigent, l’expulsió del consell i certs directors generals. D’aquesta manera deixava «sense efecte la mesura d’intervenció prèviament acordada». Carles Salvadó, Santiago Guillén i Joan Quera tenen des d’ahir el paper «d’administradors provisionals mancomunats», relleu que recollia una publicació al Butlletí Oficial. La seva finalitat és prendre «el control efectiu de la gestió administrativa i operativa de BPA, i tenen per objectiu preservar l’estabilitat de l’entitat i la seva operativa». Objectiu en què comencen flaquejant; l’entitat no pot operar fora d’Andorra. Ara per ara es treballa per revertir la situació.
 
Filials a l’estranger/ En el mateix moment en què la INAF decidia destituir el consell administratiu de la BPA, l’homòleg del Banco de Madrid cessava les seves funcions per transferir-les també a tres nous interventors. En considerar que existia el risc que l’entitat pogués tenir «accés real» a la majoria dels actius per fer front «als seus depositants», el supervisor bancari panameny, la Superintendència,procedia també a la intervenció de la filial de BPA a Panamà, sent aquesta la tercera intervenció d’una part del grup. 
 
Possible fusió/ Els mitjans estrangers no són aliens al desencadenament de conseqüències d’ençà l’esclat del presumpte delicte de blanqueig suposadament relacionat amb les mafies xinesa i russa o amb Petróleos de Venezuela, entre altres causes obertes i sotmeses a processos judicials. Assolats també per la incertitud, publicacions com El Confidencial apunten a «una ràpida absorció a mans de Crèdit Andorrà (...) per evitar la reacció en cadena».
 
A l’espera de noves informacions, la Fiscalia es té el cas a les mans.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT