PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

França, contrabandista

Dos de cada cinc paquets del Sud-Oest francès provenen d’Andorra i d’Espanya

Per Marisa da Costa

Dos agents de la duana amb França controlen l’entrada de vehicles.
Dos agents de la duana amb França controlen l’entrada de vehicles. | Tony Lara
A més de Ricard i formatges de tots colors i per a tots els gusts, el poble fronterer del Pas de la Casa és un important punt d’aprovisionament per als francesos que veuen en la considerable diferència del preu del tabac entre ambdós països una via de negoci.
 
Segons un estudi realitzat a l’Estat veí, més del 39% dels paquets de tabac que es consumeixen a la zona pirinenca de la part francesa provenen del tràfic il·lícit. I, d’aquesta xifra, una part considerablement important prové del Principat. La importació il·legal d’aquest producte suposa per a les arques fiscals gal·les una pèrdua d’aproximadament 3 milions d’euros cada any, segons estimen anàlisis realitzats pel mateix executiu.
 
De mitjana, el paquet de cigarretes a França surt per un preu doblement superior de l’estipulat a Andorra. Mentre que als estancs nacionals 20 cigars valen –cèntims amunt, cèntims avall–, 3,40 euros, als establiments del nord costen set euros. Una situació similar és produeix amb la picadura de tabac; els paquets comercialitzats per grams passen per la frontera convertits en quilos i empaquetats en cubells.
 
L’estudi que fa pública aquesta informació va ser realitzat per la Societat d’explotació industrial dels tabacs i dels llumins (Seita per les seves inicials en francès), en vista de l’alarmant nombre de clausura d’estancs els darrers anys a la zona del Sud de França.
 
Segons l’estadística, fruit d’una enquesta realitzada a quasi bé 20.000 persones en el transcurs de set mesos, «en comparació amb les altres regions limítrofes, les del Sud-Oest són les zones on s’estima una major existència de cigarretes provinents del tràfic il·licit». L’estudi troba la justificació d’aquest fenomen en «la forta competència exercida, sobr els preus del tabac, per part d’Andorra». «Anar a comprar el tabac més enllà de la frontera», assegura l’informe, «s’ha convertit en un patró de consum que s’ha instal·lat de manera sostenible». 
 
Un patró de consum cada vegada més habitual que provica que «de cada cinc paquets de cigarretes, dos provenen de l’estranger». Més alarmant –pel Govern francès– és la xifra del tabac venut per a la confessió personal de cigars: el 47,3% d’aquest producte consumit a les regions del sud, prové del contraban. Seita assevera que «en comparació amb altres parts frontereres, el Sud-Oest és la part en què major incidència té el pas de matèria il·legal, provocant que, el 39,3% del tabac que s’hi consumeix es vengui en el mercat negre. L’estudi no proveu que aquesta situació es capgiri; ans al contrari. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT