PUBLICITAT

Altimir alerta que la crisi ja no pot esperar més el consens polític

PEPA GALLEGO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Xavier Altimir. Foto: TONY LARA

Les reformes fiscals i l’aplicació de mesures de reactivació econòmica, entre d’altres decisions polítiques, són necessàries i no poden esperar més a que els diferents partits polítics prenguin acords. Així ho va explicar ahir el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, qui va manifestar que la situació econòmica actual «està delicada com per deixar passar un dia més».

El representant dels empresaris va remarcar que Andorra ha d’apostar en aquests moments per una reducció dels impostos important, com una màxima distinció de les regions veïnes i com un atractiu d’inversions. Aquesta mesura ha de pretendre reactivar l’economia, però «no vol dir que el país hagi d’anar cap aquí». Per al president de la CEA «val més cobrar poc l’impost de molts, que molt l’impost de pocs».

Altimir va considerar imprescindible que es doni un pas en aquest sentit, independentment de si s’avancen les eleccions o no. Per al president dels empresaris l’escenari polític actual «només fa que marejar la perdiu», va dir.

Altimir va afirmar que les reformes legislatives, així com les mesures anticrisi, ja eren necessàries en l’anterior etapa legislativa, però va alertar que ja «no es pot continuar així, ja no podem perdre més temps, no es pot retardar més l’agonia que pel camí s’està quedant moltes empreses i molts treballadors»,

Altimir va recordar que des de la CEA moltes de les mesures que ara es volen aprovar per reactivar l’economia ja es van proposar des de la confederació en l’anterior mandat. La promoció de la compra de vehicles amb una rebaixa d’impostos, incentivar la compra de pisos, així com les subvencions per a la rehabilitació d’edificis, i la millora del consum energètic en els habitatges són altres mesures que ajudaran a reanimar el sector de la construcció.

Per al president de la confederació són prioritàries aquestes mesures, així com la reforma de les lleis fiscals, la d’inversió estrangera, la formació, entre d’altres.

Altimir va explicar que si des del Consell són incapaços de consensuar aquestes decisions, aleshores «hauran d’entrar uns altres per veure si poden consensuar-les». Tot i això, Altimir va deixar clar que no és tant important quan se celebraran les eleccions sinó quan es posaran en marxa aquestes mesures.

PREVISIONS NEGATIVES / El president de la patronal va voler remarcar que l’economia del país està molt tocada i que si es continua en aquest sentit baixarà el nivell de vida. «D’aquí a poc temps es pot caure en fallida tècnica, i inclòs la qualitat sanitària i el nivell de vida poden baixar», va manifestar.

Davant d’aquest panorama desolador, des de la confederació empresarial es recomana que cal aprofitar-se de les oportunitats que dóna la crisi, entre les quals va remarcar que ara és el moment per rebaixar els impostos i així augmentar la competitivitat.

Pel que fa als indicadors econòmics del primer semestre de l’any publicats pel BPA, Altimir va destacar que és important que les previsions d’aquest any estiguin una mica per sobre les de l’any passat.

Altimir va ser especialment crític amb els polítics actuals, perquè no entén perquè no es posen d’acord en decisions tant importants per reactivar l’economia del país. Una crítica que també va fer extensiva als mandataris centrals de les anteriors legislatures, perquè moltes de les propostes de reactivació econòmica que ara volen tirar-se endavant ja es van plantejar anys enrere. Tot i això, va manifestar que si ara es tira endavant, serà motiu per felicitar-nos, perquè en aquests casos «mai és massa tard», va manifestar referint-se a les mesures de reactivació econòmica que el Govern va aprovar ahir en Consell de Ministres.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT