PUBLICITAT

Gallardo censura l’ús del fons de reserva d’Andorra Telecom

El candidat liberal lamenta la «precarietat laboral» a la parapública i les retallades salarials

Jordi Gallardo i Ferran Costa es van reunir amb els treballadors d’Andorra Telecom a l’edifici Nexus per explicar el programa de Liberals d’Andorra i per escoltar les preocupacions dels treballadors de la parapública. L’acte, que es va allargar més d’una hora, va permetre als empleats preguntar sobre l’IRPF, les retallades salarials i la situació dels treballadors contractats per empreses de treball temporal però que donen els seus serveis a Andorra Telecom.
El número dos i quatre de la llista nacional va copsar «la desmotivació existent». Després de l’acte van assenyalar que havien pogut constatar «certa preocupació dins del col·lectiu de treballadors perquè una bona part estan contractats per empreses de treball temporal i això dóna peu a que existeixin situacions de precarietat laboral».
Gallardo es va mostrar molt sensibilitzat amb aquestes persones perquè, segons va dir, «no poden fer plans de futur perquè tot queda lligat a que finalitzi el seu contracte, mentre que hi ha altres persones que fan la mateixa feina i tenen més seguretat». El compromís que va adquirir ahir Ld’A és acabar amb aquesta  situació: « El que els hi hem explicat és que tampoc podem fer volar coloms, hem de saber quans treballadors estan en aquesta situació, quin és l’impacte que té sobre el conte d’explotació d’aquesta institució. Pensem que si i ha diners per invertir en nous edificis i altres projectes, hi ha d’haver-hi fons per poder contractar unes persones que fa temps que estan contractades i que l’únic que se’ls hi està fent és aplicar un codi de relacions laborals que ni en el privat s’aplica».
Gallardo i Costa també van voler explicar com veuen el futur d’Andorra Telecom i el paper important que la parapública té en el país. La trobada va permetre llançar el missatge de que Liberals d’Andorra –com han repetit al llarg de la campanya electoral– és partidari de fixar el nivell de despesa pública per determinar el nivell d’esforços dels organismes públics: «El que no trobem normal és que sense haver fet aquesta anàlisi s’implanti una imposició directa i amés es tanqui el pressupost amb dèficit», va declarar Gallardo. Sobre la «descapitalització d’Andorra Telecom» –paraules d’un dels treballadors» el candidat liberal  es va mostrar contrari a que el Govern hagi de recórrer als fons de reserva de la companyia els quals, segons Gallardo, «és una reserva que s’hauria d’utilitzar amb fons finalistes, és a dir, que s’haurien de revertir a més recursos tecnològics perquè Andorra Telecom continuï sent una empresa capdavantera». Gallardo es va referir a la proposta liberal de crear un «fons sobirà» per a les generacions futures per a què el país pogués fer front a situacions d’emergència i a més, si no fos així, «la solvència financera creixés».

lliure competència / Els dos polítics van aprofitar per donar la seva visió sobre Andorra Telecom i en especial sobre la possibilitat d’obrir el mercat a altres operadors. «Hem de ser realistes –va comentar Gallardo–, això és molt complicat ja que implicaria que s’ha de pagar bona part de les infraestructures que Andorra Telecom ha realitzat, i el preu que s’hauria de pagar seria difícil de recuperar per l’empresa; no és viable». En aquest sentit Ld’A admet que a Andorra només hi ha cabuda per a un operador.
Gallardo va lloar la competitivitat de la parapública des del punt de vista tecnològic, però va lamentar que una part del personal «no estigui motivat, ho hem comprovat avui, i està preocupat per les retallades salarials que els afecten i sobretot per la precarietat laboral».
Ld’A, com exposa en el seu programa, suprimiria aquesta retallada salarial. Gallardo va comentar amb sorpresa que «ara DA vol retirar aquesta retallada, però quan van aprovar aquesta llei hi havia una disposició addicional transitòria que deia que un cop aprovada la llei en el termini d’un any es faria un estudi  per determinar si aquesta retallada es pot abolir». El candidat liberal va remarcar que aquest estudi no s’ha fet «però ja anuncien que aquesta retallada es traurà; per tant ens fa pensar que tenien clar que no era necessari fer cap estudi i estem a les portes de les eleccions amb un cert oportunisme quan anuncien que fan marxa enrere».

Inversió en la formació de personal especialitzat en l’atenció a padrins
Els cinc integrants de la llista de Liberals d’Andorra+Unió Laurediana van fer ahir una visita a la Llar de Lòria on van mantenir una trobada amb una setantena de padrins i padrines de la parròquia. El cap de llista, Josep Majoral, els va dirigir unes paraules per dir-los que els valors que representa aquesta generació s’estan perdent una mica, però els va recordar que «la candidatura que teniu al vostre davant sí que els vol conservar, malgrat el que ens diguin els altres». Majoral va evocar records familiars per dir als padrins que escoltaven amb atenció, que ells sí que han conegut la crisi quan per poder subsistir molts havien d’anar a França a veremar. El polític liberal va fer un esbós del programa de Liberals d’Andorra per assegurar que una de les accions que es duran a terme és «formar adequadament cuidadors perquè puguin atendre tots els casos de persones amb dependència». Igualment, Majoral va insistir en què cal apropar els joves a la gent gran perquè els primers n’aprenguin i va afirmar que «promourem accions per a la transferència de coneixements entre totes dues franges d’edat». Pel que fa al tema de les pensions, Majoral va indicar que tot estarà subjecte a l’auditoria general del sistema sanitari que porten al programa, però els va donar fe que Liberals d’Andorra esmerçarà tots els esforços per millorar la vida de les persones de la tercera edat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT