La número dos de la llista nacional de la coalició progressista formada pel PS+Verds+IC+Independents, Rosa Gili, va agafar ahir el relleu al candidat, Pere López, per tractar les propostes que presenta la formació en relació a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) i fent especial incidència en les pensions. Gili va mostrar el desacord que ja va fer palès el PS amb la modificació de la llei de la CASS que entrarà en vigor l’1 de març, just coincidint amb el dia de les eleccions.
Per a la número dos de la formació, la modificació «és nefasta» i ha arribat «en el pitjor moment», fent referència a la situació de bona part de la població del país per la crisi econòmica. La proposta principal que presenta Junts és tornar a modificar la llei de la CASS, perquè consideren que amb els canvis «hi haurà retallades que afectaran als drets de les persones» i això «va en contra d’un país capdavanter». La intenció de la coalició progressista és «treballar de seguida que puguem» perquè hi ha persones que «han de viure amb unes quantitats molt inferiors» a les que es requereixen per un país amb un nivell de vida com el d’Andorra.
Propostes concretes / Entre les propostes concretes Gili va destacar, en relació a les pensions de jubilació, que les incrementaran en funció de l’IPC. A més, va afegir que des de la formació volen garantir que les persones que hagin treballat 20 anys rebin la meitat del salari mínim, fent un increment progressiu per cada any de més treballat, amb el límit situat als 40 anys i percebent la mateixa quantitat en la que es marqui el salari mínim.
A banda de les pensions per jubilació, Gili va confirmar que tenen la intenció de modificar les prestacions per invalidesa i viduïtat «per fer-les dignes, no com ara», a més de recuperar «la situació anterior» pel que fa a les prestacions d’incapacitat temporal. Pel que fa a sanitat en relació amb la CASS, una de les propostes concretes que va presentar Gili és que cada persona hagi de cobrir només la part que li pertoca dels medicaments. D’aquesta forma no caldrà que cobreixi també la part que, posteriorment, li retornaria la CASS.
La número dos de la formació va parlar de la voluntat d’implantar l’assegurança d’atur contributiva que «ja fa molts anys que la teníem que haver fet», i va recordar que des del PS ja la van presentar «vàries vegades en forma d’esmenes». Gili també va assegurar que aniria adreçada a tothom, tant andorrans de nacionalitat com residents, perquè «és important que el país funcioni amb tothom» que hi viu.
Per tal de cobrir i finançar totes aquestes despeses, Junts proposa un increment de les cotitzacions d’un 1% pel 2016 i d’un altre 1% pel 2017. Gili va recordar que cal tenir en compte que a Andorra «el que estem pagant ara és un 12%» una xifra molt inferior a la mitjana de la OCDE, que se situa en un 19,6%. França i Espanya cotitzen el 28% i el 29%, per tant, Gili considera que «encara tenim marge».