PUBLICITAT

Els economistes demanen una gestió pública transparent

  • El Col·legi i el Cercle d'Economia posen en marxa un blog per debatre?i reflexionar sobre temes econòmics
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

La introducció dels impostos directes farà que el ciutadà sigui més exigent a l'hora de conèixer com es gasten els diners públics les administracions. Així ho consideren el Cercle d'Economia i el Col·legi d'Economistes que, en paraules de la seva presidenta i el seu degà, Maria Josep Puigsubirà i Xavier Prat, obligarà al Govern i als comuns a ser més escrupulosos en l'ús dels diners ingressats pels impostos.

Puigsubirà va insistir ahir en aquesta tesi: «Les administracions han de ser molt curoses en explicar el que fan i el que gasten». Prat va secundar l'argument tot i assegurar que calia fer aquest pas per disposar d'un model fiscal homologat amb l'OCDE i la Unió Europea, però defensant que «cal mantenir un diferencial i no caure en un model fort, carregós i que la gent acabi per no tributar». En aquest sentit va demanar als governants que s'allunyin de sistemes com l'espanyol o el francès «que generen molt frau». El degà va apuntar que el fet de pagar nous impostos farà incrementar «la exigibilitat que es té del Govern».

Puigsubirà va demanar també claredat en les informacions perquè «s'entendrà més que cal pagar impostos.

Debat / Les dues entitats han organitzat un debat econòmic per divendres dia 20 de febrer, a les 13.30 hores, a l'Hotel Roc Blanc, a Escaldes-Engordany. Es tracta d'un dinar-col·loqui amb els quatre candidats a cap de Govern: Pere López, de la coalició PS+VdA+IC+I sota el lema Junts; Toni Martí de Demòcrates per Andorra; Víctor Naudi de Socialdemocràcia i Progrés, i Josep Pintat de Liberals d'Andorra. Els candidats explicaran les propostes econòmiques que figuren en els programes electorals de cada formació que es presenten a les eleccions generals del proper dia 1 de març. Cada candidat disposarà de 15 minuts per exposar el contingut de l'apartat econòmic de la seva proposta. Tot seguit, els aspirants a cap de Govern es distribuiran per les diferents taules, podran conversar durant el dinar amb els comensals de la seva taula, i després es formularan les preguntes i s'iniciarà el debat.

Debat virtual / A més, les dues entitats han cregut convenient fer coincidir amb les eleccions, l'obertura d'un blog anomenat Fòrum econòmic. Tal i com van explicar ahir, les dues entitats s'han unit en aquest projecte «per tal d'aglutinar i d'integrar aquelles persones amb inquietuds i ganes de debatre qüestions diverses per generar intercanvi d'opinions». La iniciativa sorgeix del Cercle d'Economia, i compta des de l'inici amb el suport del Col·legi Oficial d'Economistes d'Andorra, que tradueix d'aquesta manera la necessitat de reorientar-se i d'anar posant sobre la taula diferents temes candents que propiciïn el debat. El blog pretén anar llançant temes nous o vistos des d'un altre angle, «perquè del debat i de la controvèrsia sovint sorgeixen punts de vista innovadors que poden generar corrents d'opinió que ajudaran els blocaires a veure les coses sota un prisma diferent». L'adreça del blog, operatiu ja des d'ahir, és : www.forumeconomic.com. Puigsubirà va defansar l'opotunitat de presentar la iniciativa en un moment de renovació del Consell General.



Per a més informació consulti l'edició en paper.
 


 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT