PUBLICITAT

Valls visitarà Andorra amb empresaris francesos

  • La intenció és «donar sentit», segons Martí, «a l'obertura econòmica i la signatura del conveni del CDI»
R. M. S.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Martí i Valls, ahir just abans de mantenir el primer contacte entre els dos polítics, a París Foto: cristophe glaudel

El primer ministre de França, Manuel Valls, va rebre ahir a París el cap de Govern en funcions d'Andorra, Toni Martí, en una reunió que va deixar diversos temes oberts. El primer, que Valls es va comprometre a visitar el Principat en el futur en una data sense establir però que segons Martí serà en aquest 2015, i que aquest viatge el farà acompanyat d'un grup d'empresaris gals coma senyal per «donar sentit», en paraules de Martí, «a l'obertura econòmica i a la signatura del conveni per evitar la doble imposició», cosa que, per altra part, encara té pendent un últim tràmit. Així mateix, després de la trobada Martí va anunciar les dates per tenir les primeres reunions de negociació del CDI amb Portugal: serà a Lisboa el 26 i 27 de febrer. Així mateix, el futur cap de Govern que surti de les eleccions es reunirà amb el president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, el pròxim 12 de març, en el marc de les negociacions per l'acord d'associació amb la Unió Europea.

Manuel Valls va informar Martí ahir de la seva intenció de visitar Andorra, el que suposaria la primera vegada que un primer ministre francès és al Principat, però sobretot de fer-ho amb un grup d'empresaris que estarien disposats a obrir noves vies de negoci al país, en el que s'entén com una manera de rebre un suport internacional a «l'obertura econòmica i la signatura del conveni del CDI» amb França, segons Martí. «La visita serà «després de les eleccions», va dir el cap de Govern en funcions, que va destacar que en tot cas aquesta presència seria no tant institucional com «econòmica». En tot cas, des del Govern en funcions d'Andorra es va valorar aquest «gest» com «un suport polític i un acord simbòlic», que el que aportarà serà «confiança i comprensió» de la resta de països europeus membres de la Unió. Martí va catalogar la reunió amb Valls dient que «no pot ser una de més positiva que aquesta».

UNA COMISSIÓ TÈCNICA A LISBOA / Ahir Martí va anunciar, just després de la reunió amb Valls, les dates de les reunions amb Portugal per negociar el CDI amb aquest país. Seran el 26 i 27 de febrer, quan una comissió tècnica serà a Lisboa en uns primers contactes. «Serà la mateixa negociació amb Portugal que amb Espanya», va manifestar ahir el cap de Govern, que va afirmar que «la firma» serà «després de les eleccions»: «Hem creat un teixit de xarxes per poder aconseguir-ho, ja hi ha un camí traçat». La signatura del CDI amb Portugal es preveu per al maig o el juny, quan el primer ministre portuguès, Pedro Passos Coelho, visiti Andorra.

EUROPA «COMPRENSIÓ I CONFIANÇA» / La reunió amb Valls va servir per arrodonir un seguit de visites que, segons Martí, permetran entrar en les negociacions de l'acord d'associació amb l'UE amb una «clima de comprensió i confiança». A la trobada amb Valls, Martí va voler afegir la que va mantenir fa poc amb el president d'Espanya, Mariano Rajoy, i les signatures dels dos CDIs amb els dos països veïns. «El Govern ha fet el necessari perquè quan ens reunim amb Juncker entenguin que Andorra vol fer un pas endavant dins de les nostres especificitats». «Andorra compta amb els seus sectors tradicionals però també ha de diversificar», hi va afegir Martí, que tot i recordar que la tributació a Andorra és «baixa», també és «homologable».

MILLORES EN LA RN20 I RN22 / Una de les demandes de Martí va ser la millora de les carreteres RN20 i RN22 que donen accés a Andorra des de França. Segons el cap de Govern en funcions, «fa 30 anys que no hi ha cap millora i n'ha pres nota». Martí va parlar del «desdoblament en quatre vies d'Ax les Thermes i el túnel de Puymorens», i hi va afegir: «Penso que hi haurà novetats». Martí va parlar dels 800 milions d'euros que es necessitarien per a les obres i que per tant ja ho veu bé amb «millores puntuals», tot agraint els 30 milions d'euros invertits en el desviament d'Ax les Thermes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT