PUBLICITAT

Llibertat als comuns per fer ús de les transferències del Govern

PEPA GALLEGO

Les demandes que els cònsols dels set comuns han realitzat al Govern ja estan tenint les seves respostes. De fet, les transferències pressupostàries que l’Executiu dóna cada any a cada corporació i que tenien l’obligació de destinar-les a inversions, al menys el 80% d’aquestes, o al funcionament, la resta, ara podran destinar-se al què les autoritats comunals decideixin. Altres acords presos pel Govern és canviar el criteri del límit de l’endeutament dels comuns basant-se en la mitjana dels ingressos dels tres últims anys i no de l’últim exercici com marca la llei. El tercer punt acordat és facilitar per part de l’Executiu als comuns un mateix tipus d’interès bancari per fer front a l’endeutament.

Aquesta decisió respon a la demanda que els consols van fer al cap de Govern per a tenir unes millors condicions en els crèdits bancaris. «Si l’Executiu aconsegueix un interès més baix aquí o fora, nosaltres volem tenir el mateix tipus d’interès, això sí amb un temps d’amortització raonable».

Aquestes decisions que avui es té previst que es tracten en el Consell de Ministres són les què el cap de Govern, Jaume Bartumeu, els va traslladar ahir als cònsols en la reunió celebrada ahir. Segons va explicar el cònsol major de Canillo, Enric Casadevall, com a representant dels cònsols, el Govern té previst per al proper dia 18 presentar un llistat d’aquelles competències que estaria disposat a assumir. El Govern ha de fer un càlcul del cost que li haurà de suposar aquest afegit de competències i aquest import es preveu restar del global de l’aportació que l’administració central destina a les parroquials.

Tot i que encara no s’ha redactat aquest llistat de competències, Casadevall va avançar que tots aquells serveis socials i culturals que costegen els comuns, com les guarderies, el transport públic o els ajuts a l’habitatge, són funcions que el Govern ja té clar que haurà d’assumir a partir d’ara.

Aquestes decisions suposen modificacions en tres lleis, la de les competències, la de les finances comunals i la de les transferències. Una qüestió que posa en dubte que es pugui acordar abans dels comicis, per manca de temps. «Si pensem que les eleccions són al maig, es podria votar en els mesos de març i abril», segons va explicar Casadevall. Una vegada acordats aquests canvis s’hauran d’incloure en un projecte de llei per entrar-ho al Consell General i a l’aprovació dels diferents grups parlamentaris.

FUNCIÓ PUBLICA/El principal punt de l’ordre del dia de la reunió dels mandataris comunals amb el cap del Govern era tractar sobre la llei de la Funció Pública, tot i això, Bartumeu va manifestar que no es tenien concretades les decisions al respecte. Tot i no haver-ne parlat, des dels comuns es va voler deixar de manifest que no estan d’acord amb allò que des de l’Executiu es vol modificar en aquest aspecte.

Les divergències se centren en què els cònsols no comparteixen l’ampliació dels drets als funcionaris. En aquest aspecte, «nosaltres, (en nom dels cònsols) som més partidaris de frenar», va explicar Casadevall.

Per la seva part, en la reunió de cònsols celebrada pel matí, el portaveu, Bonaventura Espot, va declarar que en l’actualitat, «en moments de crisi, treballar per l’administració és un privilegi i ara no és el moment per donar molts drets i pocs deures», va dir. Els cònsols estan d’acord en la mobilitat del funcionariat i volen que es revisi el GAdA i els trienis.



Per a més informació consulti l'edició en paper.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT