PUBLICITAT

Andorra s'adhereix a la celebració de l'Any Internacional de la Llum

  • GAMMA i la Unesco han organitzat concerts, exposicions i conferències de professionals de renom
MARISA DA COSTA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un dels carrers principals de l'eix comercial, en una imatge d'aquest hivern Foto: ÀLEX lara

La llum té una funció essencial per a les nostres vides. Tanmateix, cada vegada és més difícil contemplar un cel estelat des de les civilitzacions urbanitzades, que tot i ser conscients de l'esgotament dels recursos naturals segueixen fent un ús abusiu dels béns de la Terra que, molt sovint, s'extreuen de zones on, precisament, els és més difícil accedir als mitjans del planeta bàsics per a la supervivència, on escassegen els elements més bàsics però fonamentals. En vista d'això, l'Organització de les Nacions Unides (ONU) va decretar el 2015 com l'Any Internacional de la Llum i de les Tecnologies basades en la Llum, que també servirà per a commemorar els avenços més rellevants en aquesta matèria, com és el centenari de la teoria de la relativitat general i l'exploració de la llum a través del temps i de l'espai d'Einstein al 1915 o els 50 anys del descobriment del fons difús cosmològic per Arno Penzias i Robert Wilson, per exemple.

El Grup d'Amics de les Matemàtiques d'Andorra i la Comissió Nacional Andorrana per a la Unesco s'adhereix a la voluntat de «sensibilitzar l'opinió pública sobre les solucions que les tecnologies que utilitzen la llum poden aportar als reptes mundials en matèria d'energia, educació, agricultura i salut». És per aquest motiu, però sobretot per l'objectiude transmetre la necessitat de fer cura amb els recursos del planeta, pel que durant en els propers 11 mesos es desenvoluparan una vintena d'activitats per donar a conèixer tan als petits com als grans les respostes que la ciència i les tecnologies sorgides de la llum poden donar a diferents qüestions crucials de l'actualitat.

Les Activitats organitzades/ La presidenta del Grup d'Amics de les Matemàtiques (GAMMA), professora de tecnologia i de matemàtiques de l'Institut Espanyol i una de les principals promotores dels projectes en favor de l'Any Internacional de la Llum, Sílvia de Cambra, explica que «la principal voluntat de les iniciatives empreses responen a l'objectiu d'apropar la ciència a la societat» mitjançant conferències, exposicions i experiments senzills en què tothom pot participar, entre moltes altres proposicions. Tot i que sovint s'associa la ciència amb experiments i llargues conferències teòriques, l'art tindrà un espai entre les propostes per celebrar l'Any de la Llum. Així, una de les opcions que composen l'agenda d'aquest any internacional es troba una mostra fotogràfica amb què l'autor Jaume Riba Sabater exposarà la seva particular visió sobre la principal font de llum del món: El Sol. De la seva banda, la cantant mexicana Alondra Jahel combinarà la màgia de la seva veu amb un espectacle que banyarà l'escenari de llums.

Les conferències a càrrec de ponents de renom són el producte estrella de la carta, que gaudeix d'una basta varietat. La mateixa Sílvia de Cambra, llicenciada en física quàntica, oferirà una ponència en què parlarà sobre el nivell de «La contaminació lumínica a Andorra», un país en què la basta riquesa natural també és incapaç de combatre la contaminació emesa pels seus habitants. De fet, una altra de les activitats que contempla el calendari és el càlcul d'aquesta vessant de la contaminació a través de la contemplació de les constel·lacions.

Jose Luís Costa Krämer, investigador de l'Institut de Microelectrònica de Madrid, respondrà a l'objectiu d'aquesta cita internacional d'explicar l'aplicació de la tecnologia sorgida de la llum a sectors com la medicina o l'educació a través de la conferència «Nanotecnologies», amb què exposarà les aplicacions potencials de la ciència. Per últim, i entre altres intervencions, l'exministra de Cultura, Susanna Vela, presentarà l'arribada de la llum elèctrica a les cases andorranes.

Totes aquestes activitats estaran complimentades per una setmana de les matemàtiques pensada per apropar la ciència als infants d'una manera dinàmica, pràctica però pedagògica.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT