PUBLICITAT

Porta oberta per poder ser als Jocs d'Islàndia

  • L'entrada de Montenegro permetrà que es pugui jugar el torneig de bàsquet
JOAN JOSEP BLASCO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El base de la selecció, Xavi Galera, en un partit amb la selecció Foto:TONY LARA

Queda la confirmació oficial per part del comitè organitzador, però la competició de bàsquet és més a prop de poder-se disputar als Jocs dels Patits Estats d'Islàndia, el que comportarà en cas de ratificar-se que la selecció hi prengui part. Si no és així la Federació Andorrana de Bàsquet (FAB) pensa en un pla B per a que el combinat nacional no estigui dos anys sense jugar cap partit, per no perdre competitivitat de cara a tornejos futurs.

La competició de bàsquet és dins el programa de l'esdeveniment. Es jugarà del 2 al 6 de juny i a més té pista de joc, el Laugardalshöll Sports Hall. Només queda que hi hagi un mínim de quatre països inscrits. Andorra, Luxemburg i Islàndia van mostrar la seva predisposició per participar-hi, però en canvi d'altres habituals com Xipre, per raons econòmiques, o Mònaco no ho han fet. Aquest fet no permet que s'organitzi la competició, però amb l'entrada de Montenegro sí que tirarà endavant. Queda la confirmació de la participació dels balcànics, cridats a penjar-se la medalla d'or, per assegurar la presència de la resta de delegacions.

La FAB està pendent de rebre notícies. «Oficialment no sabem res, estem a l'espera», exposa Jaume Tomàs, director tècnic de la FAB. A l'ens són conscients de l'interès montenegrí i «esperem que s'arribi a confirmar». Andorra es va guanyar el lloc al imposar-se l'any passat el Campionat d'Europa C disputat a Gibraltar. En cas que no succeeixi i que finalment a Islàndia no hi hagi l'esport de la cistella, la federació pensa en un pla B per tal que la selecció no es quedi sense jugar el pròxim estiu, perquè «no pots estar parat dos anys. L'última activitat la vam tenir al juliol del 2014 i no podem tenir la pròxim el juliol del 2016». La intenció seria organitzar una sèrie de partits amistosos, sempre que sigui viable econòmicament, com es va fer el 2011. Aquell any els Jocs de Liechtenstein no tenien el bàsquet dins el seu programa, i la selecció va realitzar una gira amb cinc amistosos a Escòcia. En aquesta ocasió es valoraria no marxar tant lluny, o fins i tot fer-ho al Principat, tot i que «sabem que trobar equips al mes de juliol és complicat».

L'experiència britànica va tenir els seus fruits. El 2012 Andorra es va imposar en l'Europeu C de San Marino. «Estem segurs que sense disputar aquells partits el 2011, no haguéssim guanyat l'or l'any següent», assegura Tomàs. El fet de no aturar-se aquest any “ens permetrà preparar l'Europeu del 2016. L'activitat de la selecció és d'un mes a l'any i és important que la mantinguem».

CAMÍ DE LES MÍNIMES/ La setzena edició dels Jocs dels Petits Estats comptarà amb un calendari amb onze esports, sempre que es confirmi el bàsquet. L'única novetat respecte d'altres edicions serà l'entrada del golf, que debuta després de ser ratificat com esport olímpic. També hi seran presents l'atletisme, vòlei, vòlei platja, gimnàstica, judo, natació, tir, tennis i tennis taula.

Els esportistes tenen encara setmanes per assolir les mínimes per ser-hi. En aquesta ocasió la delegació del Principat serà força inferior a la d'altres anys, ja que les marques que demana el Comitè Olímpic Andorrà són més exigents que en anteriors ocasions. Hi ha esportistes del país, o la mateixa selecció de bàsquet, que han complert ja els objectius i tenen la plaça garantida per ser a Islàndia. Els que encara no les han aconseguides provaran de fer-ho fins a la conclusió del termini establert. La resta de països també seguiran la tendència marcada en la darrera edició de portar una delegació amb menys components. La situació econòmica general i el pressupost elevat que suposa el viatge i l'estada ho provoquen.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT