PUBLICITAT

Torna la Mostra de Cinema Català amb dos documentals

  • Estrena un d'inèdit i la segona part d'un altre vist l'any passat
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Foto:

Torna la Mostra de Cinema Català organitzada pel Centre de la Cultura Catalana, i ho farà aquesta setmana amb dos documentals que es presentaran els dies 11 i 12 de febrer a les 20.00 h al Centre Cultural La Llacuna, com sempre, amb entrada gratuïta i amb la presència dels respectius directors.

Les dues cintes que es passaran són el documental Què ens passa, valencians!? de David Valls i Els oblidats de la Línia Maginot d'Enric Canals.

El Centre de la Cultura va comentar ahir en un comunicat que té la intenció de seguir la tendència dels darrers anys, presentant a la Mostra dos documentals que si no fossin portats a través del certamen, no podrien veure's a les sales del país.

I l'entitat duu els dos documentals al país amb la convicció que són temps complicats pel cinema i la indústria cinematogràfica en la català, i tornen a apostar per aquest gènere que s'ha convertit en els darrers anys en una eina molt treballada per donar continguts amb una qualitat molt bona i una molt bona producció.

Enguany la Mostra segueix la línia de la temporada passada i projecta la segona part de Són bojos, aquests catalans!? i un nou documental del periodista Enric Canals que anteriorment ja va portar a la Mostra Pujol/Catalunya. El consell de guerra.

Com ja és habitual, el Centre porta a la Mostra de Cinema a algun dels seus protagonistes i enguany seran presents a les projeccions els dos directors, David Valls i Enric Canals, que presentaran els seus respectius documentals i respondran les preguntes del públic al final de la projecció.

Què ens passa, valencians!? / L'Alina, una noia alemanya que no parla castellà, vol comprovar sobre el terreny per què el valencià no es troba en una situació similar a les altres llengües comparables en nombre de parlants en països democràtics i per què el seu ús no està normalitzat. És la segona part del documental Són bojos aquests catalans! que es va projectar l'anterior Mostra de Cinema, i aquest cop la protagonista es passeja pel País Valencià per desgranar per què es prenen com a normals comportaments que no ho són respecta la llengua pròpia de l'indret i per què sovint s'abandona la llengua. Un documental dirigit per David Valls i que s'ha pogut fer gràcies a les donacions particulars a través d'una plataforma de micromecenatge.

ELS OBLIDATS DE LA LÍNIA MAGINOT / Entre 8.000 i 9.000 catalans van participar en la construcció de la Línia Maginot, un mur defensiu pensat per a protegir França d'una invasió alemanya abans de la Segona Guerra Mundial. Aquests catalans formaven part del contingent de gairebé 60.000 exiliats republicans que van ingressar a les CTE (Compagnies de Travailleurs Étrangers) integrades a l'exèrcit francès. Els republicans van anar voluntaris a les unitats per escapar de la misèria i insalubritat dels camps de concentració del sud de França, on els van tancar després de creuar la frontera fugint de les tropes de Franco. El documental, dirigit pel periodista Enric Canals i amb guió de Josep Maria Ràfols i del mateix Canals, és una producció d'Òptim TV i ha estat coproduït per RTVE i TV3.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT