PUBLICITAT

Acaben les declaracions

  • Els agents que van participar a l'operació corroboren el procediment de la investigació
  • Els dies 18 i 19 de febrer la fiscalia i la defensa presentaran els informes del judici
IMAR MARTÍNEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
L'interior de la sala de Centre de Congressos d'Andorra la Vella on s'ha realitzat el judici, amb els principals acusats asseguts a les primers files. Foto: EMILIO PRENAS

El cinquè dia del macrojudici pel cas Dalton va servir, principalment, per escoltar els testimonis de varis dels membres del Cos de Policia que van participar en el seguiment de l'operació des del seu inici, i tancar així els cinc dies de declaracions. El fet de que faci més d'un any de la investigació fa que molts detalls s'hagin perdut en el temps. Tot i això, les dades aportades per la policia van permetre al Tribunal de Corts conèixer els passos que van seguir durant l'operació i com va evolucionar la possible xarxa de tràfic d'estupefaents, a més d'aprofundir en les connexions i relacions que hi havia entre els acusats.

El mètode operatiu / Tal i com ja s'havia donat a conèixer a principis de setmana, els policies van confirmar que les sospités van néixer arran de les continues i ràpides entrades i sortides de persones a un bar d'Encamp, moltes d'elles amb antecedents o relacionades anteriorment amb el consum i la venda de droga. Segons va explicar un suboficial del Cos de Policia, va haver-hi un punt en el que no podien avançar en la investigació per les dificultats d'apropar-se al local on suposadament es venien els estupefaents perquè podien ser reconeguts. Per aquest motiu van demanar poder punxar les línies telefòniques, però d'entrada no se'ls hi va concedir permís per falta de motius. Tot i això, la vigilància va continuar «per poder aportar més proves», fins que van aconseguir el permís. A partir d'aquí es van anar lligant caps a través de les continues trucades –la majoria d'elles utilitzant termes que poc tenien a veure amb el tràfic d'estupefaents– i el seguiment dels moviments dels sospitosos.

Dues vies d'entrada / Tibant del fil van arribar a trobar les dues formes en què creu la policia que entrava la droga al país. D'una banda es va arribar a la principal inculpada que va ser detinguda amb 75 grams de cocaïna i que ja es va declarar culpable el primer dia del macrojudici. L'acusada va afirmar que la introduïa des d'Espanya, primer amb el seu pare i després ella sola, però sempre seguint les ordres d'aquest. Segons les declaracions d'ahir la dona venia al país aproximadament un cop per setmana amb quantitats superiors als 100 grams i canviant de vehicles per no aixecar sospites.

Per l'altra banda apareix la família que suposadament la feia entrar a través de la masia fronterera en què vivien els pares i on durant el registre s'hi van trobar fins a 15 plantes de marihuana. Qui els policies també creuen que hi vivia allà és el fill gran del clan que tenia una ordre d'expulsió dels país des del 2009. A més, suposadament aquest és qui s'encarregava d'entrar quantitats importants de cocaïna i marihuana caminant a través de les muntanyes. Un cop tenien els estupefaents eren els altres dos fills i la mare els encarregats de vendre-la a la Massana, mentre que la parella del fill gran la distribuïa suposadament en discoteques i sales de festa.

Al voltant d'aquestes dues vies s'articula la suposada xarxa de traficants i consumidors. Durant l'operació, entre el 2012 i el 2013, es van detenir fins a 100 presumptes implicats. Finalment hi ha hagut 28 acusats, dels quals nou ja estan a presó.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT