PUBLICITAT

Pla contra el sobrepès, l'obesitat i el sedentarisme infantil

  • La prova pilot del Programa Nereu Andorra ajudarà fins el desembre a 40 nens d'Andorra la Vella i Escaldes
IMAR MARTÍNEZ
ANDORRA LA VELLA

El Govern va presentar ahir un programa de prevenció i de tractament del sobrepès, de l'obesitat i del sedentarisme infantil que es posarà en marxa com a prova pilota al Principat a partir del mes vinent. El Programa Nereu Andorra servirà per prevenir i tractar el sobrepès, l'obesitat i el sedentarisme infantil a través de prescripció mèdica d'exercici físic i d'alimentació saludable per a nens i nenes d'ensenyança primària. L'objectiu principal és ajudar als infants a habituar-se a unes rutines per evitar l'excés de pes, però també conscienciar a les família de la necessitat d'integrar-les. La feina de Nereu i la seva filosofia es basa en tres pilars: l'exercici físic adaptant l'esport a les capacitats de cada infant, l'alimentació saludable i l'educació d'hàbits per millorar l'estil de vida.

Per a que es pugui realitzar el programa, és necessària la participació de molts professionals de diferents àmbits com els metges, els pediatres, els infermers i infermeres del SAAS, dietistes i tècnics esportius. El programa, a més, s'emmarca dins l'Estratègia nacional per la nutrició, l'esport i la salut (Ennes), que va impulsar el Govern l'any 2007.

El procediment / La prova pilota es posarà en marxa el mes vinent i s'allargarà fins el final d'any. Tal i com va informar el director general de Salut i Benestar, Josep Casals, actualment s'està fent el cribratge dels infants d'entre 8 i 9 anys que participaran en el projecte. L'estudi dels possibles casos s'està fent en set centres escolars dels tres sistemes educatius que participen al Programa d'Esports Extraescolars. Les darreres dades de l'Enquesta Nacional de Salut indiquen que, en els infants, el grup d'11 i 12 anys són els que presenten major prevalença d'excés de pes, amb un 12% que presenta sobrepès i un 7% que presenta obesitat. Per aquest motiu es calcula que dels 200 alumnes de les escoles que participen de la prova pilot, uns 40 podrien entrar dins els paràmetres. Els requisits són que l'índex de massa corporal sigui superior al 85%, que no realitzin exercici físic supervisat fora de l'horari escolar, que siguin nenes i nens amb poca autoestima o poca socialització i que no presentin patologies o complicacions associades que contraindiquin la pràctica d'activitat física.

Un cop es tinguin clars els infants, es farà una reunió informativa perquè els familiars decideixin si volen participar o no en el programa, i es demanarà la prescripció mèdica que identifiqui que no hi ha contraindicacions. A partir d'aquí entrarà en acció la unitat de treball de Nereu Andorra. L'equip de dietistes i tècnics d'esport faran un test d'entrada i un assessorament familiar a través de trobades, mentre que els monitors d'esport extraescolar seran els encarregats de les sessions físiques que es preveuen fer tres dies a la setmana amb especificitats i adaptades a cada infant.

La primera avaluació de l'evolució dels infants es farà un cop acabi el curs escolar al juny, i es reprendrà l'activitat al setembre. El final de la prova pilot serà al desembre, tot i que el programa preveu un seguiment anual durant cinc anys amb la possibilitat de seguir rebent sessions educatives i esportives de forma regular per aquells qui ho necessitin.

Casals va confirmar que l'objectiu és que, un cop acabada la prova i avaluats el resultats, es pugui fer extensiu a tot el país.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT