PUBLICITAT

Tres de cada deu majors de 15 anys pateixen excés de pes

  • El percentatge al Principat està als mateixos nivells que en els països veïns H L'obesitat es considera la pandèmia del segle XXI
I.M.C.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Foto: TONY LARA

El problema del sobrepès i l'obesitat és greu i preocupant, sobretot perquè els estudis indiquen que no s'està reduint, sinó tot el contrari. Ha arribat a un punt en què l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha llençat una alarma a nivell mundial per l'índex d'obesitat entre els menors de 12, i es considera com la pandèmia del segle XXI. Andorra no n'és una excepció. Tal i com va donar a conèixer Casals, segons les darreres dades de l'Enquesta Nacional de Salut tres de cada deu persones d'entre 15 i 74 anys pateixen sobrepès o obesitat.

Entre els infants el percentatge també és molt elevat, amb els problemes de salut i socials que això suposa. Un estudi realitzat a Espanya amb més de 10.000 nens indica que més del 22% pateix excés de pes. El període que més preocupa és el dels nens d'entre tres i cinc anys, perquè és quan el període de creixement és més fort i els infants agafen els hàbits alimentaris. I és precisament sobre aquests hàbits sobre els que cal actuar per aturar el problema.

I és que l'obesitat durant la infància i l'adolescència té conseqüències a curt termini, com tenir dificultats respiratòries o més risc de patir fractures, hipertensió i baixa autoestima. I a llarg termini aquests problemes s'accentuen i creixen les probabilitats de patir malalties cardiovasculars, diabetis, trastorns de l'aparell locomotor com l'artrosi o certs tipus de càncer.

Beneficis del programa

El programa Nereu pot, com a mínim, donar les eines als afectats i a les famílies per reconèixer on és el problema i solucionar-lo amb l'ajuda de professionals de l'àmbit de la salut i l'esport.

A més, aquests professionals també es veuran beneficiats perquè tindran el recolzament d'un programa públic i podran fer un seguiment en el temps per veure si realment les mesures preses són efectives o no, de forma que es podran anar incloent els canvis que es considerin necessaris.

Per últim, tal com van indicar des de l'associació, el propi país i «el sistema disposarà d'un mitjà de prevenció i intervenció sobre una malaltia que és un factor de risc de patologies cròniques».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT