PUBLICITAT

Els sindicats recorreran al TC contra la reforma de jubilació

  • L'USdA envia una enquesta a totes les formacions a excepció de Demòcrates d'Andorra
IMAR MARTÍNEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un grup de representants de diferents sindicats de la funció pública després d'una reunió Foto: TONY LARA

El Tribunal Superior de la Justícia va donar a conèixer l'informe on queda desestimat el recurs d'apel·lació presentat pels sindicats de funcionaris contra la tramitació de la llei de reformar dels complements de pensió.

La denúncia va ser entrada a la batllia per part del Sindicat Penitenciari Andorrà (SPA), el Sindicant d'Ensenyament Públic (SEP) o el Sindicat de Funcionaris de Justícia (Sipaaj) entre d'altres, i en ella es queixaven principalment de que, segons ells, la Comissió Consultiva de la Funció Pública no va poder fer el seu informe sobre el text definitiu d'aquesta llei, sinó que només el van poder fer sobre un avantprojecte que, a més, va patir modificacions finals. Els defensors dels treballadors de la Funció Pública consideren que aquests informes són «un dels pocs mecanismes de participació, de representació institucional i de negociació col·lectiva», tot i que al final no tingui caràcter vinculant. Per aquest motiu demanaven que el Govern convoqués la comissió «per tal de poder ser escoltada i pugui emetre el seu informe perceptiu sobre el projecte de llei o sobre la llei mateixa» perquè, un cop fet, «valori lliurement l'oportunitat o no d'impulsar un nou projecte de llei en el qual, si s'escaigués, s'incorporessin els suggeriments efectuats per aquesta comissió».

La resolució dicta que el Govern va complir amb les seves obligacions «donat que s'han produït 23 reunions i la comissió va emetre un informe». Tot i que aquest fos sobre l'avantprojecte de llei, la sentència afegeix que aquest «és el document de treball sobre el qual s'elaboren els diversos informes i dictàmens», i que «és l'última paraula del Govern i ja només procedeix a presentar-lo davant del Consell General».

Ara, els sindicats de funcionaris és plantegen fer un últim pas i recórrer davant del Tribunal Constitucional per reiterar que no van poder fer un informe sobre el text definitiu de la llei.

Enquesta preelectoral / D'altra banda, la Unió Sindical d'Andorra, la Plataforma de Funcionaris de l'Administració General i la Plataforma de Treballadors de les Administracions Comunals, van enviar un qüestionari a tots els partits polítics que es presentaran a les eleccions de l'1 de març excepte a Demòcrates d'Andorra (DA), fent un clar gest contra les mesures preses en els darrers quatre anys. A l'enquesta, se'ls demana aspectes com el seu posicionament sobre la funció pública i les estratègies que seguiran, si tenen prevista l'externalització o la privatització de serveis públics o quines mesures adoptaran per tal d'acabar amb les diferències entre els treballadors de les diferents administracions comunals així com de les parapúbliques.

A més, el text també conté reivindicacions com la voluntat de ser membres actius de les propostes en quant a la reforma de la llei de la CASS, consideren que caldria augmentar el salari mig interprofessional, avançar cap a una sanitat universal o rebre una subvenció per part del Govern. Per últim, el representants sindicals fan palès el seu malestar amb les decisions preses pel cap de Govern en funcions, Toni Martí, i les consideren «nefastes polítiques de contenció».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT