PUBLICITAT

Vet a la publicitat pagada dels partits polítics a ATV

  • La Junta creu que cap candidatura ha de tenir més espais públics
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Debat electoral amb Martí, Nomen, Lozano i Bartumeu Foto: TONY LARA

La Junta Electoral ha denegat la possibilitat que els partits polítics puguin contractar publicitat de pagament com a complement als espais gratuïts de propaganda de què disposen als mitjans públics. Segons va publicar ahir el BOPA, la resolució arriba després que RTVA rebés la petició d'un partit polític que concorre als comicis de l'1 de març, que estava interessat en contractar publicitat de pagament al marge dels espais gratuïts de què ja disposa pel simple fet de presentar-se. Davant aquesta petició, RTVA va formular una pregunta a la Junta Electoral, i aquesta ha respost negativament.

La Junta argumenta que, en el cas dels mitjans privats, aquesta opció sí que és possible, sempre que el mitjà «no discrimini ni rebutgi» la publicitat de cap partit polític. En el cas dels mitjans de comunicació públics, però, la Junta remarca que la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum estableix un criteri diferent.

Així doncs, la resolució destaca que «la limitació legal és coherent amb el fet que un mitjà de comunicació públic ha d'oferir un espai igual per a les diferents candidatures, on es respecti el pluralisme polític i la neutralitat informativa». En aquest sentit, es considera que «la capacitat econòmica dels partits polítics no pot desvirtuar aquest esperit».

És per això que, per tot l'exposat, «la Junta entén que cap candidatura pot tenir més presència publicitària als mitjans de comunicació públics al marge dels espais electorals gratuïts que marca la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum».

enquestes / D'altra banda, la Junta Electoral ha resolt favorablement una consulta presentada per l'Institut d'Estudis Andorrans, en què es preguntava si durant la campanya electoral es podria publicar una enquesta política per copsar l'opinió dels ciutadans de cara a les eleccions de l'1 de març.

En aquest cas, la Junta respon que no hi ha cap regulació que ho prohibeixi. Afegeix que la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum únicament estableix que «qualsevol enquesta electoral que sigui finançada pels poders públics i que s'efectuï en el mateix període electoral serà comunicada, immediatament després de la seva finalització, a la Junta Electoral, que, dins de les 24 hores següents, la facilitarà als representants de les candidatures i, en el seu cas, dels grups parlamentaris i consellers generals no adscrits, representats al Consell General, si es tracta d'eleccions generals, o dels partits o llistes representades als comuns, en el supòsit d'eleccions comunals».

Com que no hi ha cap regulació legal per saber fins a quin dia es poden publicar enquestes electorals, i tenint en compte les dates de la campanya, la Junta Electoral estableix que es podran publicar fins el dia 27 de febrer, l'últim dia de la campanya.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT