PUBLICITAT

Les prohibicions d'entrada al país ja superen en un 44% les del 2009

  • Durant tot l'any passat es va denegar l'accés a 1.337 persones; aquest any ja en són 1.927
  • Es redueix el percentatge de casos provinents de l'Europa de l'Est, del 74% al 60% actual
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un control duaner al Pas. Foto: EDUARD COMELLAS

Des del mes de gener d'aquest any fins a l'últim dia d'aquest mes d'agost la Policia andorrana ha denegat l'accés al país a un total de 1.927 persones. Aquesta xifra és pronunciadament superior a la registrada durant la totalitat de l'any passat. Llavors, al llarg dels dotze mesos els controls duaners van comportar la prohibició d'entrar al país a 1.337 persones. És a dir, que en el que portem d'any l'augment respecte tot el 2009 ascendeix fins al 44,1%.

Aquest increment de les persones interceptades abans de creuar la frontera no és la conseqüència d'un major nombre d'afluència d'entrades al país (així es constata en les dades del Departament d'Estadística), sinó d'un augment dels controls efectuats pel cos de la Policia. Segons van informar fonts del cos, "l'augment de les denegacions és fruit de l'augment del control a les fronteres derivat d'una política de seguretat ciutadana, que es realitza procurant incidir al mínim en el trànsit de passos fronterers, però per incidir al màxim contra els delinqüents que volen accedir al Principat per cometre delictes". Segons va informar la Policia, la intensificació dels esforços s'ha realitzar especialment a la frontera del Pas de la Casa.

Aquesta actuació més àmplia dels controls durant el 2010 també es demostra establint comparacions amb dos anys enrere. Al 2008, durant set mesos es va denegar l'accés a 528 persones. Els set primers mesos d'aquest any 1.662 no han pogut entrar al país. Establint una mitjana, durant aquest any s'han produït 240 prohibicions mensuals de mitja, mentre que al 2008 la xifra se situava en 75 prohibicions d'entrada.

Fent un desglòs de les denegacions per fronteres, és a la francoandorrana on es produeixen més intervencions. De les 1.927 en el que portem d'any, 1.059 han estat a la frontera de Porta i 868 a la del Riu Runer. Totes dues han denegat més entrades en aquests vuit mesos que en tot l'any passat: el 41% més en el cas de la francesa i el 48% més en el cas de l'espanyola.

JUNY DE RÈCORD
Segons les dades policials, que es remunten fins al 2008, el mes de juny d'aquest any ha estat el més elevat en nombre de denegacions al país efectuades pels agents. Van implicar a un total de 351 persones. El van seguir aquest darrer més de març, 293, i l'agost, 265. El mes amb menys intervencions va ser el juliol del 2008, amb només 25 persones.

Pel que fa a les nacionalitats d'aquestes persones que volen entrar al país estant en una situació irregular o de recerca, la gran majoria provenen dels països de l'Europa de l'Est. No obstant això, el percentatge respecte el total s'està rebaixant aquests primers vuit mesos de l'any, ja que s'ha passat del 74% de persones de països de l'Est d'Europa durant el 2009 al 60% actual.

Vetllar per la seguretat pública del Principat és el motiu principal que respon als controls de la Duana i a les denegacions d'accés al país. Els controls van a la recerca de persones que tenen antecedents penals a Andorra o al país d'origen, a persones que no disposen d'una documentació legal i certificable i també a aquelles que no tenen un llindar mínim de mitjans econòmics. Durant els controls, la majoria dels interceptats asseguren que venen a Andorra a fer compres i turisme, però sovint el seguiment policial permet demostrar que no porten diners en metàl.lic i targetes de crèdit, o que porten bosses folrades, elaborades per evitar les alarmes instal.lades a la sortida dels comerços. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT