PUBLICITAT

La solidaritat mai descansa

  • Mans Unides té previst destinar 85.000 euros en sis projectes durant aquest any
IMAR MARTÍNEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Imatge d'una exposició de Mans Unides anterior. Foto: EDUARD COMELLAS

«Tots som responsables del que passa al món». La pobresa i la fam no donen treva, però per sort tampoc la solidaritat. L'ONG Mans Unides d'Andorra va presentar ahir els projectes que es duran a terme aquest any, i la campanya que faran durant el febrer per aconseguir els fons necessaris per fer-los. En total Mans Unides té previst invertir 84.875 euros en sis projectes diferents a l'Àfrica, l'Amèrica Central i l'Amèrica del Sud.

Des de l'ONG van destacar que l'objectiu principal és «millorar la vida dels més desafavorits», sempre dins de les possibilitats d'una organització on hi treballen de forma desinteressada un equip de 15 persones dins un país petit. Tot i això, la feina que s'ha fet des del seu origen al Principat és molt destacable. Sense anar més lluny, durant l'any passat es van invertir ni més ni menys que 137.000 euros en diversos projectes, una xifra més que considerable per un país amb poc més de 70.000 habitants.

Els projectes

Des de l'ONG van explicar que la tria dels projectes es fa per votació un cop reben les demandes i que, per tant, s'intenta arribar als màxims possibles. Tot i que habitualment en queda algun pendent, els que es consideren més necessaris i urgents s'acaben desenvolupant sempre.

El projecte més costós que es durà a terme és de la construcció i posada en funcionament d'un centre d'assistència primària (CAP) a Kabounkout, al Senegal. El cost total és d'uns 58.000 euros, tot i que Andorra hi participa amb aportant-ne 37.000 dels quals 26.000 són procedents de Govern i els altres 11.000 de Mans Unides. La tresorera de Mans Unides, Laia Bundó va destacar que «la zona queda molt allunyada de l'àrea turística» fet que provoca que els habitants disposin de pocs recursos i que tinguin un «dèficit d'atenció sanitària». S'espera que «el número de beneficiaris sigui d'uns 11.000 habitants en un radi de 20 quilòmetres». També al Senegal s'invertiran uns 4.500 euros per construir una sala d'estudi al centre juvenil Paula Montal on els alumnes puguin treballar i disposin de material d'estudi o ordinadors entre d'altres. El projecte, que ajudarà prop de 120 alumnes, actualment es troba en la segona fase després que l'any passat s'hi pogués fer una aportació de 10.000 euros.

Per altra banda, un dels projectes que es consideren més necessaris és el que es farà a Managua, a Nicaragua, on s'invertiran 7.000 euros per contribuir al projecte alimentari d'un menjador social del barri de René Cisneros. L'objectiu principal és «millorar la salut dels nens, de les dones embarassades i dels ancians amb més dificultats». En aquesta zona hi ha més de 1.000 famílies en situació de pobresa. Segons Bundó, «d'aquesta ajuda se'n podran beneficiar cada dia durant un any 90 menors i 20 padrins». Les ajudes des del Principat cap a René Cisneros es produeixen des de 1994, i amb aquesta continuïtat Mans Unides s'assegura que es mantinguin les millores mentre es fan palesos els resultats.

A l'escola de Santa Teres de Jesús de Tegucigalpa, a Handures, es destinaran uns 15.000 euros per un projecte d'educació inclusiva de nens i nenes amb discapacitats i recursos escassos. És un projecte destinat a «aquelles famílies més pobres que no poden accedir al sistema d'educació ordinari». Es formaran una quarantena de professors, s'adaptaren espais i accessos i fins a 120 família se'n veuran beneficiades. Des de Mans Unides van voler destacar que «el finançament s'ha produït de forma íntegra per una família del Principat».

Des de les ONG insisteixen sovint en que un dels objectius principals és donar eines als habitants de les zones ajudades perquè aquests puguin guanyar en autonomia i sortir amb les seves pròpies mans de la pobresa. Per aquest motiu es destinaran més de 8.000 euros a un projecte de La Coipa, al Perú, que han de servir per capacitar els joves per torrar, preparar i comercialitzar cafè de qualitat. La darrera de les inversions es farà a Guatemala, aportant com cada any 12.500 euros a un projecte que té l'objectiu de formar líders comunitaris i educadors en un país on, després de 36 anys de guerra, la cultura de la por encara predomina. Bundó va reiterar la necessitat de que «els habitants puguin defensar els seus drets».

La campanya

La campanya s'iniciarà aquest divendres amb la Vetllada de dejuni voluntari. Dissabte hi haurà l'aplec d'esbarts infantils i juvenils d'Andorra a la Sala del Prat del Roure d'Escaldes-Engordany. La setmana vinent, el dissabte 14 de febrer, hi haurà la Vetllada musical, un festival de corals i solistes que es farà a l'Església de Sant Esteve d'Andorra. Per acabar, el dia 27 es projectarà el film La fuente de las mujeres, amb entrada gratuïta als Cinemes Illa Carlemany.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT