PUBLICITAT

Residents i estrangers troben en l'euro una font extra d'ingressos

  • Les mesures del Govern per evitar l'especulació amb la moneda andorrana no han resultat efectives
MARISA DA COSTA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Cua formada davant d'una de les filatèlies d'Andorra, tot i la nevada, per adquirir els lots d'euro andorrà per a la seva revenda Foto: TONY LARA

Tot i les mesures empreses per part del Ministeri de Finances i de Funció Pública per tal d'evitar que les recents i tan esperades monedes d'euro andorranes fossin motiu de negoci, tant residents com especialistes estrangers han trobat en elles una font extra d'ingressos.

En un lapse de temps de tan sols dos minuts, fins a cinc vehicles (tres d'ells amb matrícula estrangera) s'aturen divendres davant d'una de les botigues que disposa per a la venda de lots de monedes del país per comprovar si es troba oberta. També els vianants formen uns parèntesis amb les mans, envoltant els ulls i apropant-se a l'aparador per verificar que no hi ha ningú que els pugui atendre a l'interior de l'establiment.

L'intent del Govern d'evitar que s'especulés amb l'euro andorrà s'ha vist frustrat. Una tirada limitada per als residents i l'intent de controlar la compra de lots de col·leccionisme ha afavorit que els residents més desperts oferissin les monedes que els pertanyen i que numismàtics estrangers escoltessin les seves ofertes amb atenció. I és que l'interès internacional despertat per l'euro andorrà resideix precisament en la mòdica distribució que se'n fa; així com la moneda de Mònaco, del Vaticà o de Liechtenstein, per exemple, la moneda del Principat està molt cercada perquè se'n fa una emissió irrisòria en comparació amb les que se'n fa als grans estats i, per tant, és ben volguda pels amants del sector numismàtic.

Per la xarxa ronden subhastes de fins a 599 euros – no contemplant el preu de l'enviament– engegada per un alemany i seguida per una vintena d'usuaris. El preu de venda més habitual, però, ronda els 150 euros. Pel carrer poden veure's també intercanvis: una sèrie de persones esperen a la sortida de les filatèlies els qui en surten per comprar-los els lots que després revendran a especuladors estrangers.

Es podria pensar que els treballadors de les botigues on es ven l'euro estan fent el seu agost. Per contra, el seu benefici diari és de només 960 euros si venen els 200 lots que cada dia poden anar a buscar al Servei d'Emissions d'Andorra.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT