PUBLICITAT

Els experts afirmen que la baixa tributació beneficia a Andorra

  • L'EFA organitza dues ponències per informar sobre noves opcions fiscals i sobre els CDIs
MARISA DA COSTA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Albert Collado moments abans de la seva intervenció d'ahir Foto: TONY LARA

L'Empresa Familiar Andorrana va organitzar ahir dues ponències destinades a empreses i grups societaris nacionals, a les que també va assistir el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca: Riscos i oportunitats de la reforma tributària andorrana, amb la signatura dels CDIs amb Espanya i França, per una banda i, de l'altra Propostes fiscals innovadores. En aquesta darrera intervenció, l'expert membre de la Comissió Lagares de la reforma tributària d'Espanya, Joan Corona, va destacar que Andorra ha de donar continuïtat «a un model de baixa tributació» perquè això incentivarà que grans empresaris i inversors vinguin a desenvolupar la seva activitat al país.

No obstant això, el director general de l'Institut d'Empresa Familiar i Catedràtic d'Hisenda Pública per la Universitat de Barcelona va assenyalar que, si bé Andorra «ara per ara està considerada –des del punt de vista tributari– com un país homologat perquè té més o menys les mateixes figures tributàries que té qualsevol altre país europeu, és evident que hem de fer canvis». Segons Collado, «el model aguantarà uns anys més perquè les reformes tributàries tenen molta inèrcia», però les modificacions haurien de passar per canviar «la filosofia de l'impost sobre les persones físiques» que, segons va afirmar, «enlloc de gravar la obtenció de renda» hauria de gravar «la utilització de renda, és a dir, la despesa». L'avantatge primordial d'aquesta alternativa resideix en què es dóna molta importància a l'estalvi, la manca del qual va ser el problema de països com Grècia, Espanya o de Portugal, fet que els va portar a haver de ser rescatats o semi rescatats.

EL CDI amb espanya, una bona base/ El soci de Garrigues Asesores Tributarios, Albert Collado, expert en fiscalitat internacional i un dels consultors que va treballar amb el Govern en la negociació del conveni de doble imposició (CDI) amb Espanya, va destacar durant la seva intervenció que el conveni signat amb França i amb Espanya serà molt beneficiós per al país i que s'han de seguir impulsant aquestes mesures.

Albert Collado va exposar davant dels assistents els punts més rellevants del conveni que, per primera vegada en trenta anys, va portar un president espanyol a visitar el Principat. A més de factors bàsics com són la definició o l'estructura dels CDIs, l'expert en fiscalitat va descriure el context –de crisi– en què es van desenvolupar les negociacions i els seus objectius primordials, entre els que «cal destacar la voluntat de prevenir l'evasió fiscal», un tema molt present en l'actualitat informativa.

L'assessor va assegurar que «el conveni és una molt bona base per poder fer negocis amb Espanya de manera que la fiscalitat no sigui un obstacle». En aquesta línia, va afegir que hem destacar un avanç en les relacions econòmiques, que beneficiaran que l'empresari andorrà pugui sentir-se millor tractat fiscalment, «tot i que Andorra sigui un país molt exposat econòmicament parlant».

L'assessor de Govern en les negociacions del CDI amb Espanya va mostrar-se satisfet pel resultat final, que inclou les clàusules anti-abús que anteriorment s'havien pactat amb França i que segueix el model de l'OCDE així com el seu calendari (motiu pel qual només entrarà en vigor l'any 2018). Tanmateix, Collado va reconèixer que sorgiran dubtes, ja que hi ha aspectes del text o del protocol difícilment interpretables. També va ressaltar que «el tema del certificat de residència afegeix una certa burocràcia» que abans no hauria estat necessària.

Malgrat aquests inconvenients, Collado va insistir en el fet que «els convenis signats amb els dos països veïns donen credibilitat a nivell internacional a Andorra, que s'està obrint i que vol jugar un paper important com a país dins de les relacions econòmiques» i que serveixen d'antecedent per seguir establint acords amb altres països perquè les empreses locals puguin expandir-se. Un tercer conveni amb Portugal seria la passa més adient per acabar de donar versemblança al model fiscal Andorrà.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT