PUBLICITAT

La Policia detecta nous casos de frau a través del correu electrònic

  • Els missatges contenen un virus que inhabilita els ordinadors afectats
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Foto:

La Policia va alertar a través d'un comunicat de nous casos d'encriptació fraudulenta de diversos ordinadors. A mitjans de mes ja se'n van detectar alguns casos i en els darrers dies diversos usuaris han informat que en encendre el seu ordinador els apareixia un missatge en què els informaven que el seu dispositiu (incloent les unitats del servidor en cas de tenir-ne) havia estat encriptat, i que per poder recuperar tota la informació continguda havien d'efectuar un pagament, d'una quantitat mínima de 300 euros, perquè se'ls facilités la clau de desencriptació.

Les gestions realitzades per la Policia han permès determinar que l'encriptació s'hauria produït per la propagació mitjançant un document adjunt, en aparença un .zip- comprimit, que en obrir-lo, procedia a executar l'encriptació de tota la informació continguda en les unitats detectades impedint-ne l'accés. Aquest sistema és conegut amb el nom de Ramsonware.

Des de la Secció de Delictes Tecnològics es va informar de que aquest procés no és reversible i que, per tant, sense la clau pertinent no es pot recuperar la informació encriptada. En aquest sentit, es desaconsella efectuar cap tipus de pagament ja que no garanteix que l'autor dels fets faciliti la clau per desencriptar els arxius i poder-los recuperar.

La Policia va recordar també la necessitat de fer còpies de seguretat en un suport diferent de manera periòdica per evitar casos com els que s'estan produint. Reitera que no s'ha d'obrir cap tipus d'arxiu adjunt de correus electrònics si se'n desconeix l'emissor, havent sempre de tenir actualitzat el corresponent antivirus per cada dispositiu.

En cas de patir un d'aquests atacs, el Cos de Policia disposa de la Secció de Delictes Tecnològics.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT