PUBLICITAT

Kimhi, exrefugiada jueva al país, exposa el seu singular testimoni

  • L'austríaca és una de les poques persones que encara pot fer l'atestat de l'horror que va suposar el nazisme
MARISA DA COSTA
ANDORRA LA VELLA

El cap de Govern va rebre ahir una distingida i particular visita: Carla Kimhi, una dona jueva que el 1942, quan tot just comptava amb dotze anys d'edat, va arribar a Andorra empesa per l'infortuni d'haver de deixar enrere la seva infància per fugir d'un insaciable i atroç règim nazi. Kimhi és una de les poques testimonis amb vida d'aquell període caracteritzat per la més infame inhumanitat, del que va trobar breus moments de relativa tranquil·litat al país.

Jordi Montané, gerent de l'hotel on Kimhi s'allotja durant el seu retorn al país, fou qui descobrí la seva història única i qui va ajudar a Kimhi perquè pogués expressar el seu profund agraïment vers el poble andorrà: «dieu gràcies a tothom, perquè Andorra era un raig de llum enmig d'una Europa molt negra».

Carla Berenson és el seu nom de soltera. Va néixer a Viena el 1930, d'on el seu pare va decidir marxar el 1938, preveient el què la presència dels nazis significava. Només quatre anys després l'exèrcit arribava a Ax-les-Thermes, obligant de nou a la família a marxar. «Un veí ens va deixar prop del Pas de la Casa, on vam arribar travessant el riu Arieja i la muntanya, fins que dos homes de negre van venir a trobar-nos». Eren de les SS als que dos policies andorrans van demanar que tornessin al seu territori, salvant la vida de la Carla i dels seus pares i germà. Van romandre a Escaldes uns dies, fins que un passador els va conduir a la Seu d'Urgell, on van agafar un autocar fins a Barcelona i, allà, van ser enviats per la Guàrdia Civil a Madrid. Després de dos anys a la capital, se'ls va concedir un visat que els va permetre instal·lar-se a l'Estat d'Israel, on viu encara. Des d'aleshores ha estat traductora, actriu, directora d'orquestra. No té interès per tornar a Àustria, on el seu pare va morir en tornar per recuperar la seva fortuna. «La seva missió era dur-nos fins a Israel», va afirmar amb una gratitud plena, que també sent vers Andorra, «el país que va salvar la vida de la meva família».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT