PUBLICITAT

El Govern suspèn l'esquí escolar en previsió de nevades i vent

  • Les precipitacions seran intenses fins diumenge
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Activitat d'esquí escolar a Soldeu Foto: TONY LARA

El Ministeri d'Educació i Joventut va decidir suspendre les activitats d'esquí escolars previstes per avui, a causa de la previsió d'intenses nevades i de fort vent, tal com va informar ahir el Govern en un comunicat de premsa. El Departament de Meteorologia va posar en relleu que les precipitacions seran intenses des d'ahir al vespre i fins diumenge. Per aquest motiu, Mobilitat ha activat el dispositiu de nevades.

Segons aquests pronòstics, les precipitacions anirien avançant de nord a sud i es generalitzerien durant la tarda i la nit d'ahir. Inicialment, la cota de neu se situarà a l'entorn dels 1.800 metres, tot i que durant la matinada havia de baixar progressivament i el matí d'avui se situarà als 900 metres. Durant aquesta primera part de l'episodi, fins avui al migdia, aproximadament, les precipitacions seran intenses a tot el país, tot i que de cara a la tarda es debilitaran, especialment al sud.

Pel que fa al vent, serà moderat o fort en alçada, amb ràfegues màximes de 80 km/h. Durant el cap de setmana, la intensitat de les precipitacions baixarà notablement, quedant restringides, bàsicament, a la meitat nord del país.

acumulació de neu / En total, al llarg d'aquest episodi de nevades es poden acumular entre 50 i 80 centímetres de neu nova al nord del país i entre 30 i 40 centímetres al sud. Aquests episodis faran que el risc d'allaus per als propers dies se situï en un nivell 4 sobre 5. A més, el fet que les nevades vinguin acompanyades de vent de nord-oest afavorirà la ràpida formació de plaques de neu ventada, que podran quedar instal·lades sobre les plaques inestables formades els darrers dies.

Aquestes plaques, afegeix el comunicat, poden cedir fàcilment encara que sigui per una feble sobrecàrrega, i provocar nombroses allaus que mobilitzin quantitats de neu importants. És per això que Protecció Civil recomana fermament «no fer recorreguts fora pista esquí de muntanya ni raquetes de neu fora de les zones controlades per les estacions d'esquí».

Pel que fa a Catalunya, Protecció Civil ha activat l'alerta del pla Procicat per la previsió de ventades molt intenses a partir de la matinada d'ahir fins avui. El fort vent es va iniciar al Pirineu Occidental, litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona i s'estendrà a tot Catalunya al llarg d'avui. Protecció Civil qualifica l'episodi de vent que bufarà a Catalunya des d'ahir les set del vespre i fins avui al matí amb un 5 a l'escala de 6 graus de perill. El Servei Meteorològic de Catalunya preveu ratxes que poden superar els 90 km/h, o fins i tot els 120 km/h, en zones urbanes de l'àmbit metropolità i del Camp de Tarragona on habitualment no bufa el vent i, en conseqüència, estan menys preparades per resistir-lo.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT