PUBLICITAT

La nova llista d'Espanya

  • Hisenda actualitza el llistat pel qual encara queden per a Madrid 33 paradisos fiscals
EL PERIÒDIC
MADRID

Periodic
Martí i Mariano Rajoy, el passat dia 8 Foto: TONY LARA

La Hisenda espanyola ha reduït la llista de 48 paradisos fiscals que fixava un decret del 1991 després de la signatura de convenis per evitar la doble imposició per part de 15 territoris. Hisenda ha tret de la llista de paradisos fiscals a 15 territoris de tot el món. Així ho estableix un informe de la Direcció General de Tributs que aclareix una qüestió que genera dubtes entre empreses i inversors a l'hora d'aplicar-se determinades deduccions fiscals, ja que la condició per fer-ho és que la jurisdicció no sigui un paradís per al fisc. Hisenda corregeix així la llista oficial de 48 paradisos que estableix un decret del 1991 davant la signatura de convenis per evitar la doble imposició i acords que han subscrit els 15 territoris que han perdut la consideració de paradís: es tracta d'Andorra, Antilles Neerlandeses, Aruba , Xipre, Emirats Àrabs Units, Hong-Kong, Bahames, Barbados, Jamaica, Malta, Trinitat i Tobago, Luxemburg, Panamà, San Marino i Singapur. Segueixen a la llista territoris com Gibraltar o Liechtenstein.

Aquest informe, a més, explica quin és el nou marc relatiu als paradisos de cara a les novetats que comporta la reforma fiscal. A partir d'aquest any, no n'hi haurà prou amb signar un Conveni per Evitar la Doble Imposició o un acord, sinó que també ha d'haver-hi un efectiu intercanvi d'informació tributària en els termes previstos i es tindran en compte els resultats de les avaluacions realitzades pel Fòrum Global de Transparència i Intercanvi d'Informació.

En conseqüència, des del 1 gener passat l'actualització de la llista no tindrà caràcter automàtic sinó que s'ha de fer de manera expressa i, a aquests efectes, es tindran en compte els esmentats criteris. Per tant, aquest text aclareix i endureix els requisits.

L'informe, de 23 de desembre, que signa el director de Tributs, Diego Martín-Abril, manté la definició vigent segons la qual «tenen la consideració de paradisos fiscals els països i territoris que es determinin per reglament.» En aquest sentit, destaca que la disposició transitòria segona de la Llei 36/2006 es manté en vigor, d'acord amb la qual «mentre no es determinin reglamentàriament els països o territoris que tenen la consideració de paradís fiscal, tenen aquesta consideració les previstes en l'article 1 del Reial decret 1080/1991 ».

El Reial Decret va ser modificat pel 116/2003 per possibilitar una sortida de la llista. Així, s'afegia un article segon a dit Reial Decret 1080/1991 per establir que «els països i territoris als quals es refereix l'article 1 que signin amb Espanya un acord d'intercanvi d'informació en matèria tributària o un Conveni per Evitar la Doble imposició amb clàusula d'intercanvi d'informació deixaran de tenir la consideració de paradisos en el moment en què els convenis o acords entrin en vigor ».

Nous requisits / Però segons estableix l'Informe de Tributs, l'actualització de la llista no tindrà a partir d'ara caràcter automàtic sinó que s'ha de fer de manera expressa i, es tindran en compte els esmentats criteris pel que fa a l'existència efectiva d'intercanvi d'informació, requisits que Hisenda haurà de validar. Nous requisits per abandonar la llista negra del Fisc són l'existència amb aquest país o territori d'un Conveni per Evitar la Doble Imposició internacional amb clàusula d'intercanvi de informació, un acord d'intercanvi d'informació en matèria tributària o el Conveni d'Assistència Administrativa Mútua en Matèria Fiscal de l'OCDE i del Consell d'Europa esmenat pel Protocol 2010, que sigui aplicable; els resultats de les avaluacions realitzades pel Fòrum Global de Transparència i Intercanvi d'Informació amb fins fiscals.

En el cas d'Andorra, per exemple, es considera que va abandonar la llista de paradisos el 2010 quan va signar un Acord d'Intercanvi d'Informació amb Espanya, un dels requisits que establia el Reial Decret de 1991, però ha estat a principis de 2015 quan ha rubricat el conveni per evitar la doble imposició. Les clàusules d'intercanvi d'informació d'aquest Conveni no començaran a operar formalment fins al gener del 2016, quan es permetran les demandes agrupades. I el 2018 es preveu l'intercanvi automàtic d'informació però sempre que la resta de l'OCDE s'adhereixi a aquest mecanisme, segons va advertir el scap de Govern, Toni Martí.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT