PUBLICITAT

El salari mitjà creix un 2,6% i se situa en 2.042 euros mensuals

  • Cinca reconeix que l'increment podria haver-se vist afavorit per l'entrada en vigor de l'IRPF
IMAR MARTÍNEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cinca a punt d'intervenir durant una roda de premsa posterior al Consell de Ministres Foto: TONY LARA

Després de tres anys consecutius de descens, el salari mitjà mensual s'ha establert en 2042,54 euros, el que suposa un increment del 2,6% respecte l'any passat. El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va anunciar ahir el decret aprovat pel Consell de Ministres, confirmant així la tendència general a l'alça «amb una pujada significativa». L'increment, a més, afecta a pràcticament tots els sectors, tot i que de forma desigual. Cinca va confirmar que el sector financer i els serveis són «els que més estan tibant», però va afegir que d'altres sectors com el comerç també recullen xifres positives.

El salari global mensual mitjà permet determinar el nivell de cotització dels assegurats per compte propi. Així, la cotització va quedar establerta en 204,36 euros mensuals per a la classe A, en 255,32 euros pels de la classe B i en 306,39 euros mensuals pels de la classe C. El decret aprovat també es té en compte per establir el preu de venda i de compra del punt de jubilació de la CASS. El preu de venda va quedar fixat en 2,17 euros, mentre que el de compra es va establir en 17,37 euros.

optimisme contingut / Tal i com va reconèixer Cinca, l'increment notable –entenent el context econòmic actual– té diverses lectures, pel que és difícil atribuir-ho només a la recuperació. El ministre de Finances i portaveu del Govern va assenyalar que s'ha detectat un increment en les ofertes de treball i una millora de l'economia a nivell general. Tot i això l'optimisme és contingut perquè l'entrada en vigor de l'IRPF pot haver influenciat en aquest increment.

De fet, Cinca va reconèixer que té la «intuïció» de que «algunes empreses han anticipat primes als treballadors» de forma que, qui les ha rebut, podria evitar el pagament de l'IRPF. Tot i que va afirmar que és un fet que no s'ha analitzat de forma específica i que no se'n poden treure conclusions encara, va admetre que «és perfectament legal».

Revisió del salari mínim / Després que el Comitè pels Drets Socials del Consell d'Europa considerés baix el salari mínim interprofessional, Cinca va voler treure pes a aquest fet afegint que se situa només un 3% aproximadament per sota del que fixa aquest Comitè, que estableix que hauria de ser el 50% del salari mitjà. El ministre va confirmar que hi ha la possibilitat de revisar el salari mínim andorrà, però primer caldria fer els càlculs per saber quina quantitat hauria segons l'informe per al període 2013-15.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT