PUBLICITAT

Un 5,4% dels infants d'Andorra pateixen privacions econòmiques

  • Els resultats revelen que un 90,5 dels menors de 16 anys tenen les necessitats bàsiques cobertes
  • El Principat és lluny del 2,5% dels països del ?Nord però està millor que la mitjana europea
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La directora d'Unicef Andorra, Marta Alberch amb la gerent de la Fundació Privada BPA, Carme García. Foto: ÀLEX LARA

Els resultats de la segona enquesta realitzada per l'Observatori de la Infància a Andorra del 2014 sobre la privació relativa de les famílies amb infants menors de 16 anys al seu càrrec posen de manifest que un 5,46% dels enquestats va assegurar patir privacions per raons econòmiques. En concret algunes de les preguntes formulades van ser: si tenien connexió a Internet a casa seva, si disposaven de roba i sabates adequades, si menjaven fruita i verdura una vegada al dia, si disposaven de joguines, si practicaven activitats d'oci o si podien celebrar les ocasiones especials com ara un aniversari.

Un altre 4,04% dels enquestats va afirmar sofrir privacions per altres raons. Per contra s'observa que un 90,5% de la totalitat dels consultats van dir que no en tenien cap. Aquestes són algunes de les principals novetats de la mostra presentada ahir pel Comitè Nacional d'Andorra per l'Unicef, amb la col·laboració de la Fundació Privada BPA i de l'Institut d'Estudis Andorrans. Les dades demostren que el Principat es troba en una situació millor que altres zones com a França o Espanya però lluny del 2,5% dels països nòrdics. A nivell de la U.E. aquest percentatge es troba al voltant del 18%.

La directora d'Unicef Andorra, Marta Alberch, va valorar positivament els resultats «tenint en compte la situació econòmica actual tot i que l'objectiu ha de ser arribar al 0%». Les conclusions de l'estudi no permeten determinar si aquest 5,46% d'infants inclosos en el col·lectiu de pobresa relativa a nivell material podien estar en risc del llindar de la pobresa més extrema ja que les dades de l'enquesta no tenen en compte si reben algun tipus d'ajut per part de les diferents administracions. En qualsevol cas en el transcurs de l'any 2015 es realitzarà un altre estudi que permetrà conèixer si aquests infants i famílies estarien també en risc de pobresa econòmica. El director del Centre de Recerca Sociològica, CRES, JoanMicó, va explicar que tot i que la mostra no ha pogut establir aquestes variables hi ha altres dades molt preocupants que indiquen que «el percentatge de famílies amb fills, on cap dels adults treballa, és d'un 1% segons aquesta enquesta. A Espanya és del 14%. Aquest vindria a ser el factor més greu de privació».

VEUS DELS MATEIXOS INFANTS/ L'Observatori a més va tenir en consideració aquesta vegada la veu dels mateixos infants i, per aquest motiu, es van incloure indicadors sobre el seu benestar subjectiu.

Al respecte es va observa que la major part dels infants del Principat tenen una bona percepció de la seva situació (un 84,7%), de la seva salut (88%) o de la seva relació amb els demés (un 77,5% amb els professors i un 77,9% amb els seus companys de classe).

RECOMANACIONS/ Tenint en compte les observacions fetes en la darrera revisió davant el Comitè dels Drets de l'Infant, les recomanacions principals són, d'una banda, la necessitat i el compromís de facilitar dades el més recents possibles i poder-les contrastar amb els comuns i d'altres entitats i, d'altra banda, de treballar en un Pla Nacional de la Infància que pugui aprofundir amb més detalls en la situació dels menors que poden ser més vulnerables i que garanteixi les ajudes socials necessàries pel seu bon desenvolupament. L'actualització de l'Observatori inclou dades 26 indicadors més que al 2013. Dels 52 que Unicef creu necessaris per fer-ne una valoració més acurada sobre el benestar dels infants, ja se n'estan obtenint 38 i en queden 14 de pendents. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT