PUBLICITAT

AND'Art ha de servir per projectar internacionalment els artistes

  • Esteve reconeix que els creadors del país no poden viure només del mercat andorrà
  • De moment hi ha 106 inscrits al cens, tot i que s'espera arribar fins els 200
IMAR MARTÍNEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Esteve i Planelles durant la presentació dels cens AND'Art a l'edifici administratiu de Govern, ahir Foto: S. F. G.

Els artistes andorrans compten amb una nova plataforma a través de la xarxa per donar-se a conèixer: AND'Art. Impulsada pel ministeri de Cultura, el cens té l'objectiu de ser un espai per facilitar el contacte entre creadors i, sobretot, de ser un instrument de treball i de consulta per a professionals, comissaris, gestors, programadors, editors i responsables d'institucions nacionals i internacionals. D'aquesta forma s'acompleix una necessitat pels creadors culturals del país, tenint en compte que la presència a internet és bàsica per ser conegut i tingut en compte, sobretot, lluny de les fronteres.

Cada artista disposa d'una fitxa biogràfica i artística amb la informació que ells mateixos van facilitar al ministeri de Cultural durant l'any passat a través d'un qüestionari que els hi van fer arribar. L'objectiu és que sigui un espai «viu», amb constants modificacions i actualitzacions. Per aquest motiu els mateixos artistes seran els encarregats d'ampliar les seves fitxes sempre que ho considerin necessari. A més d'imatges i arxius d'àudio, també s'hi poden afegir enllaços amb les pàgines web d'altres institucions, associacions o dels mateixos creadors. Ara per ara, per consultar el cens que recull AND'Art caldrà fer-ho des de la pàgina web de Govern.

dos anys de treball / El ministre de Cultura, Albert Esteve, va ser l'encarregat de donar a conèixer el cens, un projecte «arrodonit» que es va iniciar l'any 2012. Esteve va recordar que gràcies a aquest recull inicial s'han contractat diversos artistes per projectes com l'Andorra Shopping Festival o les escultures de gel de l'hotel-iglú de Granvalira, a més de dos activitats més que encara s'han de donar a conèixer.

En el seus origen indexava només els artistes plàstics, però AND'Art s'ha ampliat fins a abraçar quatre categories més: lletres, música, arts escèniques i artesania, de forma que el panorama artístic andorrà queda àmpliament representat. Alhora, cada categoria queda dividida en subcategories. Així, per exemple, dins l'apartat de lletres hi ha cinc subapartats més: prosa, assaig, poesia, teatre i guions. Esteve va confirmar que el cost ha sigut mínim perquè «el 90% de la creació ha estat de Govern». L'altre 10% aproximadament «s'ha fet des d'una empresa externa, sobretot per la creació del lloc web».

Objectiu: 200 artistes / De moment hi ha 106 artistes presents a la nova plataforma, un número significatiu però lluny de la totalitat dels creadors d'Andorra. La directora de Promoció Cultural del país, Montserrat Planelles, va reconèixer que no saben quin percentatge representat del total d'artistes del país, però va afirmar que «150 n'hi ha segur» i va afegir que l'objectiu és donar-hi cabuda al màxim número possible, assegurant que la xifra podria enfilar-se fins els 200. La categoria amb menys representació ara per ara és la musical, tot i que Planelles va reconèixer que va ser la darrera que es va obrir i que, per tant, s'espera ampliar-la notablement. El cens no només inclou artistes a nom individual, sinó que també afegeix companyies de teatre o editorials.

Vocació internacional / Esteve va destacar la «visibilitat» que permetrà donar als artistes andorrans i va assegurar que faran «tot l'esforç possible» perquè AND'Art «sigui conegut fora de les nostres fronteres». I és que, com va reconèixer el ministre de Cultura, la «visibilitat internacional» és bàsica pels creadors del país perquè «no poden viure només del mercat andorrà.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT