PUBLICITAT

Pujol al·lega que el llegat del seu pare consta en unes cartes

  • L'expresident català no lliura documentació a la jutge
EL PERIÒDIC
BARCELONA

Periodic
Pujol i Ferrusola arriben al jutjat, ahir Foto: DANNY CAMINAL

L'expresident català Jordi Pujol va insistir ahir a la jutge que la seva fortuna oculta és un llegat procedent d'activitats clandestines del seu pare i es va remetre a unes cartes que avalarien l'herència, sense aportar ni les missives ni documents dels moviments bancaris que van multiplicar els fons.

Pujol va declarar com a imputat durant dues hores davant la titular del jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona, que investiga l'origen de la fortuna oculta de la família, en una sessió en què també van comparèixer davant la magistrada la dona de l'expresident català , Marta Ferrusola –que es va negar a declarar–, i tres dels seus fills, la Marta, Mireia i Pere.

Segons van informar fonts judicials a Efe, el president català va contestar les preguntes de la jutge, del fiscal Anticorrupció Alejandro Luzón i de l'advocat de l'Agència Tributària, tot i que es va negar a respondre a l'acusació popular exercida pel sindicat ultradretà Mans Netes.

En un exhaustiu interrogatori, Pujol va explicar a la jutge que, com ja va defensar en la seva carta de confessió i en la seva compareixença al Parlament, els diners ocults a Andorra que els seus fills i la seva dona van regularitzar l'any passat procedeixen d'un llegat del seu pare, que va morir el 1980, del qual ell es va desentendre des del primer moment per «por» que perjudiqués la seva imatge política.

Segons la seva versió, aquest llegat, que era de 140 milions de les antigues pessetes i van heretar en dòlars, va romandre ocult en el testament del seu pare Florenci, atès que procedia d'activitats il·legals del seu progenitor, que s'havia dedicat a l'intercanvi clandestí de divises durant el franquisme, negoci que era –va precisar– tolerat pels governs andorrà i espanyol. L'expresident de la Generalitat es va remetre a unes cartes de Florenci Pujol i la seva dona Marta Ferrusola, que en la seva opinió demostrarien que els diners ocults a Andorra procedeixen d'una herència, però no les va lliurar a la jutge, que des d'agost passat li reclama que acrediti documentalment la licitud dels fons.

En aquestes cartes, segons Pujol, Florenci confessava a Ferrusola la seva preocupació perquè les activitats polítiques del seu fill Jordi, president de la Generalitat entre 1980 i 2003, arrosseguessin a la família a la ruïna econòmica, i apuntava instruccions sobre les seves últimes voluntats. L'expresident català, que va recordar a la jutge que la seva activitat política antifranquista el va portar a la presó, va explicat que els fons ocults a Andorra es van multiplicar fins als 500 milions de les antigues pessetes, gràcies a que van ser invertits en productes financers que els administrava un gestor bancari.

La jutge va preguntat el motiu pel qual no van aportar l'extracte d'aquests moviments bancaris, però els imputats van dir que no se'ls hi havia ocorregut fer-ho.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT