PUBLICITAT

Un observatori per lluitar contra el despoblament

  • La idea és evitar que marxi gent de les zones de muntanya
EL PERIÒDIC
LA SEU D'URGELL

Periodic
Un moment de l'acte de l'acord que es va presentar ahir Foto: RÀDIO SEU

La Càtedra Repsol de Competitivitat i Desenvolupament Regional de la Universitat de Lleida (UdL) i l'Associació Espanyola de Municipis de Muntanya (esMONTAÑAS) promouran la creació d'un observatori que té com a principals objectius frenar el despoblament d'aquestes zones i potenciar el seu progrés.

L'Observatori de les Zones de Muntanya serà un espai per a l'estudi i el disseny d'accions que ajudin a combatre la pèrdua d'habitants d'aquests municipis –que en alguns llocs del Pirineu arriba fins al 50% en les últimes dècades–, promoure el seu desenvolupament social i econòmic i projectes respectuosos amb el medi, preservar els seus valors i per sensibilitzar la societat envers les seves problemàtiques.

El rector de la UdL, Roberto Fernández, i el president d'esMONTAÑAS i senador del PSC, Paco Boya, van signar ahir un conveni de col·laboració per a la creació de l'Observatori de les Zones de Muntanya. Boya va explicar que a l'Estat espanyol, «el 80% de la població es concentra al 20% del territori i a la muntanya i els habitants s'aglutinen sobretot a les capitals de comarca». El president d'esMONTAÑAS va denunciar que les administracions «de vegades veuen aquestes zones com perdudes, condemnades a la desertització». En aquest sentit, va assegurar que «la Universitat serà una còmplice per abordar el drama del despoblament rural». L'Observatori vol oferir un marc de cooperació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT