PUBLICITAT

Les contractacions de temporers superen la quota d'autoritzacions

  • Augmenta un 10,2% la xifra de treballadors de caràcter estacional
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un grup de treballadors temporals traient neu, la temporada passada Foto: TONY LARA

El consum global de les quotes de temporada és del 103,8%. El nombre de contractacions estacionals de professionals va augmentar un 10,2% a l'inici del període d'hivern i en comparació amb el mateix període de l'any passat, segons les dades publicades ahir pel Departament d'Estadística. La dinàmica de les contractacions, a dia 20 de gener, se situava en un 0,1% del consum de les quotes d'extracomunitaris i en un 15,6% del consum les quotes per a comunitaris.

Les places de personal extracomunitari es van utilitzar al 88,8%; es van concedir 2.169 permisos de treball temporal per a personal comunitari i 987 per a extracomunitari. Sense tenir en compte les quotes per a agències de viatge i les de comerç al detall –que es van ampliar la temporada 2011-2012 en previsió de l'acollida del turisme rus–, ni la quota d'hoteleria ampliada per aquesta temporada, el servei del que es va fer menys ús és el d'extracomunitaris de pistes, del qual s'havia consumit un 96,1% quan es va realitzar l'informe.

L'evolució de les autoritzacions inicials dels decrets de quota presenta una variació estable del 7,8% en comparació amb la temporada anterior. La quota de les autoritzacions inicials per als extracomunitaris presenta una evolució positiva del 3,9%. L'hoteleria i el comerç al detall registren una evolució positiva del 7,9% i el 33,3% respectivament, en comparació amb la darrera temporada. En canvi, el sector de pistes presenta una variació negativa de l'1,5% respecte a la temporada anterior.

Les dades mostren que les autoritzacions acordades per a treballadors comunitaris van créixer durant els últims anys, mentre que les d'extracomunitaris es van reduir de manera significativa entre la temporada 2011-2012 i la temporada 2012-2013 però van tornar a créixer per a la temporada 2013-2014. En aquesta última temporada ha pujat un 5%.

El grup de treballadors més important, amb un 47% sobre el total, es troba en ocupacions com els cambrers de restaurants i dependents, seguits del grup de treballadors no qualificats, que representa el 26,6% i que inclou els cambrers d'habitacions, els ajudants de cuina i els agents de teleesquí, per exemple.

Pel que fa al personal comunitari de pistes, l'evolució de contractacions presenta un increment de l'11,3% respecte de la temporada 2013-2014. El personal extracomunitari de les pistes augmenta només un 0,3%. Al sector de l'hoteleria s'incrementen un 16,9% les contractacions de personal comunitari mentre que l'extracomunitari augmenta un 4,9% respecte de l'any passat

Pel que fa a les contractacions de treballadors comunitaris en el sector del lloguer d'esquí, augmenta en un 16,2% respecte la temporada anterior. El consum de mà d'obra extracomunitària segueix l'evolució positiva en relació a l'any passat i s'estableix en un 6,9%, segons informa l'ANA.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT