PUBLICITAT

Cultura inicia la restauració del retaule de Sant Guillem

  • Està situat en un dels altars de l'església de Sant Corneli i Sant Cebrià
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El retaule de Sant Guillem, datat entre els segles XVII i XVIII Foto: EL PERIÒDIC

El Departament de Patrimoni Cultural del Ministeri de Cultura ha iniciat la restauració del retaule de sant Guillem, datat entre els segles XVII i XVIII i situat en un dels altars laterals de l'església de Sant Corneli i Sant Cebrià d'Ordino. La capella estava sota la tutela de la família Areny-Plandolit, i és probable que el retaule hagués estat sufragat per ella. El retaule, d'escultor i pintor anònims, està format per sis pintures sobre taula situades en dos cossos de tres registres cadascun, amb predel·la en relleu i emmarcaments arquitectònics daurats.

La figura central de sant Guillem és en vult rodó. Les columnes són d'ordre compost. Les taules inferiors representen la Prèdica de sant Francesc Xavier a l'Índia, l'Aparició miraculosa del nen Jesús a sant Antoni de Pàdua, i a les superiors hi ha la Dolorosa, el Calvari i la Mare de Déu del Carme amb el nen Jesús a la falda. El retaule culmina amb un Pare Etern que sobresurt del timpà que corona l'estructura.

ennegriment generalitzat / La intervenció, que es farà in situ, està motivada per l'ennegriment generalitzat de la superfície de l'obra, ocasionat per l'acumulació de brutícia, fum i sutge. No s'observen més alteracions, perquè el retaule, brutícia a banda, es troba en bones condicions de conservació i no presenta aparentment cap atac de xilòfags, aixecaments o pèrdues de capa pictòrica. Així doncs,es farà una neteja de la capa pictòrica que retorni a l'obra la seva aparença original, deslliurant-la de l'ennegriment que l'afecta actualment. Es preveu que la intervenció es perllongui durant uns tres mesos.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT