PUBLICITAT

Els fronterers deduiran a posteriori al seu país el que se'ls retingui aquí

  • Hauran de demanar un certificat a Tributs sobre l'any fiscal i presentar-lo al seu país de residència
  • Si abans d'aquest 31 de març no comuniquen la seva situació laboral se'ls retindrà el 10% del sou
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Vehicles sortint del país en direcció Espanya, a la frontera del Riu Runer. Foto: TONY LARA

L'arribada de l'Impost Sobre la Renda de les Persones Físiques a Andorra (IRPF) ha suposat un petit trasbals per a la massa treballadora andorrana. Pels que viuen al país, però també pels que només hi treballen sense residir-hi, és a dir, els fronterers. Ells no hauran de pagar IRPF al Govern andorrà, però sí que es veuen influenciats per l'entrada en vigor d'aquest impost. Passaran a pagar (fins ara n'estaven exempts), l'Impost Sobre la Renda dels No Residents (IRNR), tot i que amb les condicions que marca la llei de l'IRPF (amb algunes excepcions). El que se'ls retingui aquí a Andorra, però, ho podran deduir al seu país veí, a posteriori i sempre després de demanar un certificat a l'Oficina Tributària andorrana amb tota la informació fiscal.

Tal i com va explicar el director general del departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, a Andorra els fronterers «no han de presentar la declaració» de la renda. Però sí que hauran de demanar, quan acabi l'exercici fiscal (és a dir a partir del gener de l'any vinent, en el cas d'aquest 2015), un certificat on hi constarà informació sobre tot el que se'ls ha retingut. D'aquesta manera, després s'ho podran descomptar a la declaració de la renda feta que s'hagi fet al país veí, sobretot en aquest cas (d'allà són la majoria de fronterers), Espanya. Per posar un exemple, si Andorra els ha tret 500 euros del salari global, aquests diners seran descomptats del que paguin a l'Estat espanyol. Això sí, en la declaració de l'any següent.

Els acords entre els dos països en aquesta matèria (reforçat ara per la recent signatura del CDI), i sempre sota el paraigua de l'OCDE, possibilita aquesta acció. En aquest sentit, però, el CDI «no canvia res», ja que «les rendes d'un resident sempre tributen al lloc de residència», va manifestar Hinojosa.

Retenció del 10% del sou / Però aquesta no és l'única afectació per l'IRPF a la que es veuen implicats els fronterers. Tal i com va explicar Hinojosa, i al passar a estar subjectes a l'IRNR a partir de l'inici d'aquest 2015, se'ls hauria de retenir de manera automàtica el 10% del seu salari brut cada mes. Així es fa amb totes les persones que no són residents fiscals al país. En aquest sentit, però, i per no perjudicar els assalariats fronterers, «es va considerar que poguessin estar sotmesos a les regles de l'IRPF». És a dir, tot i pagar IRNR, els fronterers estaran sotmesos als descomptes inicials de la CASS i a poder estar exempts de pagar l'impost si no cobren més de 24.000 euros anuals, així com al descompte del 50% si la seva forquilla salarial se situa entre els 24.000 i els 40.000 euros. De la mateixa manera, per a aquest primer any d'IRPF també se'ls calcularà en funció de la renda entre l'agost del 2013 i l'agost del 2014, com a la resta d'assalariats.

Això sí, no es podran beneficiar de les bonificacions especials i personals com poden ser deduccions per tenir una hipoteca, per tenir fills o un pla de pensions, perquè es considera que això ja «t'ho desgraves al país de residència», va plantejar el director general del departament de Tributs i Fronteres.

Ara bé, per activar aquesta situació, és a dir, perquè als fronterers no se'ls retingui directament el 10% del sou cada més i puguin entrar dins les condicions de l'IRPF, caldrà que ho comuniquin abans del proper 31 de març a Tributs. «Tenen tres mesos per confirmar la seva situació, sinó se'ls aplicarà l'IRNR» normal, és a dir, la retenció automàtica del 10% cada mes. Una retenció que, a més a més, «és irrecuperable», va assegurar Hinojosa.

I ho han de comunicar tots els fronterers, sense excepció, arribin als 24.000 euros o no, ja que la retenció del 10% s'aplica a tots per igual encara que cobrin 900 euros al mes, o 10.000.

La comunicació a Tributs s'ha de completar omplint un formulari que el propi assalariat ja es pot descarregar a la pàgina www.impostos.ad.

Aquest formulari que han d'omplir tindrà vigència ja a partir de l'abril i de manera indefinida. És a dir, no caldrà omplir-lo cada any. Només s'haurà de tornar a completar en el cas que el fronterer canviï de feina. Hinojosa va defensar que tres mesos és un període suficientment ampli perquè tots els implicats puguin actualitzar la seva situació. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT