PUBLICITAT

Els fabricants de tabac temen perdre l'acord duaner

  • Des de l'APRA demanen que es tinguin en compte les «particularitats» en cas d'entrar a la UE
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Xavier Coma durant l'entrevista amb EL PERIÒDIC a la seu de l'APRA Foto: TONY LARA

El president de l'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra (APRA), Xavier Coma, va afirmar que quan es va començar a parlar d'un possible acord d'associació amb la Unió Europea, els fabricants de tabac van témer les conseqüències pel futur del sector. Coma va reconèixer que les plantacions de tabac representen la major part del ingressos pel sector primari andorrà i, per tant, temen perdre l'acord duaner que permet sustentar els fabricants i que genera una important riquesa per al país.

A la Memòria d'activitats 2014 de l'APRA recullen aquestes inquietuds, però afirmen que les trobades amb el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i amb el ministre de Territori i Economia, Jordi Alcobé, van servir per tranquil·litzar els fabricants, alhora que aquests explicaven que des de Govern són conscients del «nombre de famílies que viuen del cultiu de tabac i de la importància de l'aportació d'aquest producte al conjunt de l'Estat».

Dins l'acord d'associació, que és la opció amb més números d'acabar sent la via per entrar a la UE, una de les possibilitats seria «respectar les particularitats» del sector, fent referència a «l'acord duaner vigent des de 1991 i mitjançant el qual es permet la lliure circulació de productes industrials, però no la de productes agrícoles que disposen d'un règim especial». Així, l'APRA estaria d'acord en l'entrada a la UE sempre i quan es respectin les particularitats que fan del tabac un pilar fonamental per a l'economia del país, i recorda que aquest sector aporta el 35% del pressupost.

Balanç del 2014 / Les nombroses pedregades van marcar les collites de l'any passat i van afectar a la qualitat del tabac. Ni més ni menys que el 36% del total plantat va patir els efectes de la calamarsa. Així, el tabac de primera qualitat es va veure reduït a només el 26,3% del total, mentre que l'any anterior havia arribat al 50%.

La parròquia més afectada amb un total de vuit pedregades entre juliol i principis de setembre va ser Sant Julià de Lòria, la que dóna tradicionalment més i millor producte. Encamp també va patir els efectes de cinc pedregades però en menor grau. A més, el tabac recollit durant l'any passat pesa poc, de forma que es necessiten més fulles per aconseguir el mateix pes que l'any passat. Tot i això, Coma considera que «la classificació va sortir força digne» perquè «la feina que van fer els agricultors va ser molt bona amb l'assecat i triant les fulles». A més, va recordar que «cal tenir sempre en compte les inclemències del temps», i que els agricultors ja compten amb aquests factors que afecten les collites i disposen d'un «marge de maniobra pel que pugui ser». Segons Coma els agricultors tenen «força esperança» dipositada en els 2.437.897 peus plantats durant el 2014 i que seran recollits aquest any.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT