PUBLICITAT

El nou repte de l'ONCA és arribar a col·lectius amb més dificultats

  • La Fundació presenta la nova temporada, que segueix amb l'objectiu d'aplegar a tothom
  • Aposta pels joves creant la Jonca Bàsic, tutelada pels veterans i adaptada al nivell dels integrants
MARISA DA COSTA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El director artístic de l'ONCA, Gerard Claret, durant l'acte de presentació de la temporada 2015 Foto: TONY LARA

E l director artístic de l'Orquestra Nacional d'Andorra, Gerard Claret, va presentar ahir el calendari previst per aquest 2015 així com els seus objectius principals i diverses aportacions innovadores. La voluntat de fer arribar la música als col·lectius amb dificultats mitjançant activitats i tallers o la creació d'una nova proposició musical, la Jonca Bàsic, són els principals reclams novedosos d'aquest període ja inaugurat. El ministre de Cultura, Albert Esteve, i el conseller delegat de Crèdit Andorrà, Josep Peralba, president i vicepresident, respectivament, de la institució, van participar de l'acte en què es va exposar la temporada de l'agrupació musical que, no obstant, ja va inaugurar el nou període amb el Concert de Cap d'Any celebrat el darrer dia 1 a l'Auditori Nacional d'Andorra.

Els representants de la fundació cultural van expressar i insistir en el desig de donar continuïtat a la finalitat en què es fonamenta l'ONCA i que es basa en «apropar la música a la població i fer-la arribar al màxim nombre de persones possible, mantenint-ne la qualitat i expandint-la per totes les parròquies».

El vicepresident de la fundació, Josep Peralba, va definir aquesta 22a temporada com «un projecte andorrà amb vocació cultural però també integradora i educativa». Cultural i integradora perquè apropa la música a tota la societat, independentment de la generació a la que pertanyin. Educativa perquè potencia la formació de joves músics treballant amb infants, joves i les seves famílies i instructors. El Concert de Primavera n'és un clar exemple: per segon any consecutiu reunirà totes les escoles de música del Principat. L'impuls d'aquest treball conjunt és l'estratègia amb què es defineixen línies de futur i s'arriba a la meta marcada. La prova: dels 17 artistes que van participar en la darrera demostració pública, 9 eren andorrans. «L'aportació dels joves és fonamental per a l'ONCA, que pretén ser un dinamitzador cultural del país», va dir.

El programa preveu una vintena d'intervencions a nivell nacional. L'ONCA en format cambra farà al llarg sis concerts, Per la seva banda, l'ONCA Bàsic en farà quatre en diversos formats i estils i, la Jonca, a més de repetir el Concert de Meritxell, que comptarà amb el violinista Oriol Saña, compartirà escenari amb l'ONCA al Concert de Primavera previst pel 26 d'abril. A més de les actuacions, s'ha impulsat un projecte educatiu per animar i formar els joves. Aquest programa es bifurca en tallers i concerts familiars. Inclou des de classes de soundpainting fins a tallers posturals tant per a aprenents com pels seus professors. Els concerts familiars cerquen apropar la música als més petits i encaminar-los a aficionar-s'hi amb concerts com un tribut a The Beatles adaptat als nadons o ensenyar als més petits els diferents instruments musicals a través de contes i música.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT