PUBLICITAT

Baixa un 15% el nombre de robatoris a Andorra al 2014

  • L'autoria dels detinguts correspon a persones que provenen principalment dels països de l'Est
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La joieria L'art d'or de l'avinguda Meritxell a la capital que va ser objecte d'un atracament l'any 2013 Foto: policia

L'any 2014 es va saldar amb una baixada del nombre de robatoris en relació al 2013, passant dels 55 als 46, la qual cosa representa un descens del 15% aproximadament. La major part de les persones detingudes procedeixen de països de l'Est, com ara Bulgària o Romania. En el segon grup de delinqüents per nacionalitats es troben els andorrans seguits dels espanyols. Les zones del Principat que concentren un més gran nombre de furts són les parròquies d'Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany. Les parròquies altes registren un nivell més baix de delinqüència obviament per la menor concentració d'establiments comercials.

També cal destacar que el perfil del detingut correspon principalment a homes d'entre els 30 i 45 anys d'edat que centren els seus atracaments sobretot en els comerços que no disposen de grans mesures de seguretat i acostumen a ser presa fàcil pels lladres. El rànquing de furts l'encapçalen, a banda dels comerços, els que tenen lloc als domicilis particulars.

ATRACAMENT JOIERIES/ Els botins preferits pels delinqüents són les rellotgeries i joieries. Al novembre del 2013 cal destacar l'atracament a mà armada a la joieria L'Art d'Or, ubicada a les galeries Aconcagua de l'avinguda Meritxell. Els assaltants es van endur bona part del material exposat a les vitrines i els aparadors, després d'amenaçar amb una pistola el personal de l'establiment. En concret van sostreure 225.000 euros. En un primer moment la policia va detenir dos persones de nacionalitat sèrbia i posteriorment altres quatre ciutadans búlgars, tots ells acusats de formar part d'una banda internacional de delinqüents de caràcter molt perillós.

L'any passat també cal destacar per la quantitat del botí robat l'atracament a la joieria Cellini de l'avinguda Carlemany al setembre del 2014. Els quatre presumptes autors es van endur 440 mil euros en joies amb una pistola de plàstic. La majoria de les joies encara no han estat trobades per la qual cosa la investigació policial encara continua oberta. Els quatre detinguts, residents a la localitat valenciana de Sagunt i de nacionalitat lituana, tenen entre els 19 i els 24 anys i es troben actualment empresonats a la Comella a l'espera de la vista oral que tindrà lloc a partir del proper dimarts al Tribunal de Corts. La fiscalia demana entre 5 i 9 anys de presó pels presumptes autors.

CONTROLS D'ALCOHOLÈMIA/ D'altra banda la policia va realitzar 1.184 controls preventius d'alcoholèmia durant la campanya del 5 de desembre del 2014 al 11 de gener d'enguany. D'aquesta quantitat, 1.153, van donar un resultat negatiu i 31 van ser positius. Dels controls positius, 8 van comportar sancions administratives, segons recull l'article 124 del Codi de circulació, ja que la taxa d'alcohol va ser dins la franja de 0,51 gr/l a 0,80 gr/l, i les altres 23 van ser detingudes per superar la taxa de 0,80 gr/l. En concret 13 dels detinguts estaven en la franja d'alcoholèmia entre els 0.81 gr/l a 1,20 gr/l; 7 persones de 1,21gr/l a 1,60gr/l; 1 de 1,61 gr/l a 2,00 gr/l i 2 detencions per estar per sobre dels 2,00 gr/l. La majoria dels detinguts tenen entre 26 i 40 anys (11); 8 entre 18 i 25 i 4 d'edat superior als 40. Per franges horàries , entre les 22h de la nit i les 6 del matí es van efectuar 555 controls, 570 entre les 14h de la tarda i les22h mentre que entre les 6h i les 14h van ser 59.

L'objectiu de la campanya per part de la Policia tenia una intencionalitat més preventiva que sancionadora per tal de conscienciar als conductors d'adonar-se del risc que implica aquests tipus de conductes per a ells mateixos i per a la resta d'usuaris de la xarxa viària. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT