PUBLICITAT

La millor temporada boletaire dels darrers 20 anys a Catalunya

  • La producció va ser l'any passat de 217 quilos per hectàrea
EL PERIÒDIC
LA SEU D'URGELL

Periodic
Visitants davant una parada de la Fira del Bolet que se celebra a Arinsal Foto: TONY LARA

Els experts asseguren que la temporada de bolets 2014 ha estat la millor dels darrers 20 anys. Els inventaris micològics realitzats des del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya des de principis de juliol fins a finals de desembre en un total de 88 parcel·les de mostreig han quantificat la producció de bolets en 217 quilos per hectàrea, que equival a unes 119.420 tones de bolets de tot tipus, amb un total de 490 espècies. En canvi, en les dues últimes dècades, la producció de bolets s'ha situat en 57 quilos per hectàrea de mitjana.

Els motius d'aquesta temporada excepcional han estat les pluges abundants, el poc vent i les temperatures moderades dels mesos d'estiu i una tardor plujosa, càlida i poc ventosa, cosa que ha creat les condicions òptimes per a la fructificació dels bolets, superant els 120 quilos per hectàrea registrats la temporada 2003.

COMERCIALITZACIÓ/ En relació a la comercialització de bolets, s'han produït 28.660 tones de bolets als boscos de Catalunya, que representa un valor potencial d'entre 85,9 i 143,3 milions de euros -considerant un preu mig entre els 3 i els 5 euros el quilo, sense descomptar-ne la producció de bolets que no es recull-, segons va indicar el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.

CAMPANYA DE ROVELLONS/ La campanya de rovellons ha estat molt abundant des del punt de vista de la seva producció amb una mitjana de 33 quilos per hectàrea a Catalunya, superant-se els 57 quilos per hectàrea que s'han localitzat als boscos de pi roig del Pirineu, Prepirineu i la Catalunya Central. No obstant, la qualitat no ha estat l'esperada. Així, el 70 per cent del rovellons estava afectat per cucs, a causa sobretot per una major activitat i presència d'insectes, provocada per l'elevada humitat i les temperatures suaus que s'han registrat.

Altres espècies no s'han vist tan afectades pels insectes i les seves produccions han estat considerables a nivell de Catalunya: els ceps (21 kg/ha), els camagrocs (18 kg/ha), les llenegues (12 kg/ha) o les agulletes (11 kg/ha).

Els boscos de pi roig a Catalunya abasten una superfície de 247.000 hectàrees, incloses les masses mixtes amb predomini de pi roig que representen el 35% de la seva totalitat.

Segons la seva qualitat de l'estació aquests boscos es poden classificar de qualitat alta i baixa sobre la base d'una sèrie de factors ecològics i fisiogràfics que influeixen en la seva capacitat vegetativa i producció de biomassa.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT