PUBLICITAT

Nisman pensava esquiar a Andorra abans de la seva estranya mort

  • Tenia previst venir amb la seva filla però va suspendre els plans
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El fiscal Nisman, el 2013 Foto: TONY LARA

El divendres 9 de gener el fiscal argentí Alberto Nisman va decidir de forma sobtada tornar abans del previst d'Espanya. Dissabte i diumenge pensava passar el cap de setmana esquiant amb la seva filla. Anaven a anar a Andorra. Però va canviar de plans i Arroyo Salgado (la mare) va recollir a la noia a Espanya i van seguir viatge juntes. Dies després va ser trobat mot en extranyes circumstàncies. El seu cos va ser trobat per la seva mare al bany de casa seva, situada a l'exclusiu barri de Port Madero, dies després que acusés a la presidenta argentina, Cristina Fernández de Kirchner, d'encobrir l'Iran en l'atemptat de l'Associació mutual jueva (AMIA) perpetrat el 1994. Nisman investigava l'atemptat que va deixar 85 morts.

Totes les hipòtesis continuen obertes en la investigació que busca aclarir la mort del fiscal, el possible suïcidi en estranyes circumstàncies ha commocionat el país, després que les últimes proves obtingudes no resultessin determinants.

La fiscal de la causa, qualificada com de «mort dubtosa», Viviana Féin, va començar dimarts passat els interrogatoris i va rebre, entre altres, a l'exdona de Nisman, a dos dels deu policies de la guàrdia del fiscal, l'encarregat de l'edifici on vivia i al col·laborador que li va prestar l'arma amb què es va realitzar el tret, trobada al costat del cos de Nisman la nit de diumenge.

La exdona del fiscal, Sandra Arroyo Salgado, va demanar deixar actuar a la Justícia i «no fer conjectures», en declaracions als mitjans a la sortida de la Fiscalia.

En els obituaris publicats dimarts al diari La Nación, familiars del fiscal van expressar la seva «profunda tristesa i dolor» per una «mort tan injusta» i «irreparable» i van assegurar que lluitaran perquè es faci justícia.

Els dos agents de protecció que van ser interrogats per Féin van declarar que mai van pujar a la casa i que van intentar comunicar-se amb ell durant dues hores el diumenge però al no obtenir resposta, van cridar a la seva mare per entrar a la casa.

Fein va ordenar també registrar el despatx de Nisman a la Fiscalia a la recerca de noves proves.

Per contra, la prova pericial del escombrat electrònic per determinar si hi havia pólvora a les mans de Nisman «va donar negatiu», encara que per això no es descarta el suïcidi, ja que les armes de petit calibre com la que li va causar la mort no sempre deixen rastre, informa EFE.

A més, els resultats preliminars de l'autòpsia conegudes dilluns apunten, per la posició de la mà i els dits, que la pistola va ser disparada per ell mateix ja que en la seva mort «no hi va haver intervenció de terceres persones».

No obstant això, les especulacions sobre la mort del fiscal, que tenia previst comparèixer dilluns al Congrés argentí per donar detalls sobre la denúncia presentada contra Cristina Fernández i alguns dels seus col·laboradors per presumptament encobrir els autors d'un atemptat ocorregut el 1994, es van veure alimentades en conèixer que va deixar nota amb una llista de la compra per al dilluns.

Una nota / La nota estava dirigida suposadament a una empleada domèstica i va ser trobada durant el registre de l'apartament de Nisman, segons va revelar la Fiscalia.

Nisman estava a càrrec de la investigació del major atemptat contra interessos jueus ocorregut a l'Argentina.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT