PUBLICITAT

La Temporada cultural francesa preveu una trentena d'activitats

  • Les propostes abasten les set arts i seran acollides per totes les parròquies per difondre la francofonia
MARISA DA COSTA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
L'ambaixadora de França a Andorra i el ministre de Cultura sostenen el programa de la Temporada cultural francòfona, ahir Foto: TONY LARA

L'ambaixada de França va ser ahir l'escenari de presentació de la Temporada pel foment de la cultura i de la llengua francòfones a Andorra el 2015. El programa d'aquest any es caracteritza pel seu eclecticisme i difusió arreu del país. I és que totes les parròquies acolliran alguna de les més de trenta propostes d'oci que han estat repartides durant el transcurs dels propers onze mesos.

Els encarregats de presentar el nou calendari van ser els representants de les institucions que d'alguna manera van participar en l'execució del programa: l'ambaixadora de l'Estat veí al Principat, Ginette de Matha, a més del ministre de Cultura, Albert Esteve, el representant personal del Copríncep, Pascal Escande i el president de l'Aliança Andorrano-Francesa, Xavier Espot.

De Matha va exposar davant de les autoritats i dels patrocinadors assistents, així com de la premsa, les nombroses activitats programades amb l'esperit de «donar continuïtat a aquesta temporada que cerca arrelar la cultura i la llengua franceses al Principat». L'ambaixadora va destacar la importància d'aquest esdeveniment i va agrair «la generositat, en temps de dificultats, dels més de quaranta patrocinadors, la qual demostra l'amor que Andorra sent per França». De Matha va donar les gràcies un per un als patrocinadors i va assenyalar que «res no es fa bé sense passió, però els diners són imprescindibles» per poder oferir al públic la qualitat d'un programa que, segons el director del gabinet de representació del Copríncep, Escande, «aquest any sorprendrà a tothom».

A més de divulgar la llengua i la cultura fracòfones entre totes les edats, l'objectiu de planificar aquestes activitats és també «respondre a l'amor d'Andorra vers França i posar-se a l'alçada d'aquest entusiasme», segons va afirmar de Matha. És per aquest motiu pel que s'ha impulsat un calendari cultural en què hi ha ofertes per a totes les generacions però també per a totes les butxaques. Des dels cicles de cinema en francès, iniciats fa una dècada i celebrats mensualment, fins a la inclusió de grups francesos en propostes musicals com el Jazz Hivern, passant per disciplines com la gastronomia, el teatre o la pintura.

Amb aquest ampli ventall de propostes per al 2015 «s'ha adquirit un plus especial», va apuntar Espot, qui també va dir que «el francès i la seva llengua i tradicions no només els pertanyen a ells, sinó que també formen una part molt important de la cultura i tradicions andorranes».

Tots els presents a la presentació de la temporada van destacar-ne la qualitat i l'entrega que s'ha dedicat a la seva preparació, però també van voler fer èmfasi en el caràcter innovador que ha adquirit.

Un dels exemples amb què es va il·lustrar l'originalitat és l'exposició Post 1958: Une symphonie de couleurs en plus. La mostra, organitzada pel Govern, aplegarà una quarantena d'obres inèdites del pintor francès Bernard Buffet. A més, serà la darrera exposició que aculli la sala de l'edifici administratiu governamental. El ministre Esteve va assegurar que, en cas que el proper govern continuï amb el projecte de renovació ja emprès, les instal·lacions romandran tancades fins el proper 2018 per tal de ser renovades. Segons va dir, «actualment ja hi ha alternatives i el concurs ja ha estat atorgat, manca que se li dongi continuïtat».

Des de l'organització també s'ha volgut destacar el caràcter iternacional de la iniciativa, on les ambaixades belga, canadenca i luxemburguesa a Madrid han contribuït en el cicle cinematogràfic i on participarà l'Ensemble Choral de l'Ariège,el que exemplifica l'expansió internacional del programa.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT