PUBLICITAT

La CASS costejarà el tractament de casos greus d'hepatitis C i VIH

  • S'estima que una desena de persones se'n podrien beneficiar després de ser valorades per un comitè
MARISA DA COSTA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Guillem de Celis, Carme Pallarès i Cristina Vilanova durant la roda de premsa d'ahir a l'edifici del Govern Foto: SFG

El passat dimecres el Govern va aprovar la modificació del decret de medicaments especialment costosos. Ahir, la directora de recursos sanitaris, Carme Pallarès, juntament amb el cap del servei de medicina interna de l'hospital, Guillem de Celis, i la cap d'àrea de recursos sanitaris, Cristina Vilanova, van presentar les noves especificacions en roda de premsa. Segons es va exposar, la reforma va incloure a l'annex dues noves medicacions que la CASS finançarà per tractar els afectats de l'hepatitis C i un altre per a l'assistència del VIH. Actualment, s'estima que aproximadament deu persones podrien beneficiar-se d'aquesta nova mesura al país, tot i que no hi ha xifres oficials.

En concret, la reforma inclou tres nous medicaments: el simeprevir i el sofosbuvir per al tractament de l'hepatitis C, i l'Stribild (que combina quatre principis actius) per al tractament del VIH.

Vilanova va exposar que aquests tractaments «aniran destinats a pacients que presentin un estadi més avançat de la malaltia», després d'haver estat analitzats per un comitè que valorarà si els afectats compleixen els requisits fixats pel protocol. Aquesta comissió de tractament estarà formada per dos metges especialistes en medicina interna i gastroenteròlegs, un farmacèutic especialista en farmàcia hospitalària, un farmacèutic del Ministeri de Salut i Benestar i un membre de la CASS. En conjunt, aquests professionals estudiaran els malalts que compleixin les condicions i, segons va afirmar de Celis, els metges parlaran amb els pacients potencials perquè es comprometin a seguir les indicacions», ja que «el tractament té un preu molt elevat i uns efectes secundaris i, per tant, s'ha de seguir correctament».

Les persones que s'adhereixin a aquests seguiments no pagaran res. Serà la CASS l'encarregada de reembossar al 100% en règim de tercer pagador aquests tractaments. De mitjana, s'estima que tindran un cost de 50.000 euros per pacient; els medicaments s'adjudicaran mensualment i parlem de preus de fins a 9.000 euros en el cas del simeprevir o els 14.000 que val el sofosbuvir.

La cap d'àrea de recursos sanitaris va apuntar que els medicaments «es donaran sota prescripció del metge especialista o bé es dispensaran al servei de farmàcia de l'hospital». El Ministeri i el comitè faran un seguiment per avaluar la resposta del pacient al tractament i així suspendre'l en cas de no ser eficaç. Si s'aprecia una reducció significativa dels virus es seguirà amb la medicació. I, si l'eradicació no resulta prou significativa, es passarà a un altre tractament.

El protocol estableix tres opcions de tractament, que «varien en funció de les especificitats del genotipus, de les contraindicacions a l'Interferó que pugui presentar el pacient i a la seva experiència prèvia», segons va dir Vilanova.

La mesura arriba a Andorra després que el passat 2014 Espanya aprovés la nova teràpia. A més, s'ha de tenir en compte que, a la Unió Europea, l'hepatitis C és la principal causant de trasplantaments hepàtics.

Aquesta malaltia es transmet a través de la sang i és moltes vegades asimptomàtica. No obstant això i segons va explicar de Celis, entre el 50 i el 85% dels casos evolucionen cap a la cronicitat i entre el 20 i el 30% desenvolupen cirrosi, normalment a partir dels 40 anys. L'alcoholisme n'és un important incentiu.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT