PUBLICITAT

Les cotes baixes registren temperatures més altes el 2014

  • Pels territoris situats per sobre dels 2.000 metres d'alçada, l'any passat va ser «normal o fred»
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un termòmetre de les cotes baixes mostra les altes temperatures registrades al país Foto: TONY LARA

El Centre d'Estudis de la Neu i de la Muntanya d'Andorra (CENMA), va donar a conèixer ahir, mitjançant un comunicat de premsa, el balanç climàtic de l'any 2014.

Aquest servei depenent de l'Institut d'Estudis Andorrans va realitzar un anàlisi de les dades meteorològiques obtingudes durant el transcurs de l'any passat a través de les estacions meteorològiques situades a Sorteny (2.294m), Aixàs (1.564m) i Perafita (2.415m).

Temperatures dispars/Els resultats destaquen el que ja es ve advertint d'ençà anys enrere: l'any 2014 «va ser càlid al fons de vall i a cotes baixes», vist que la temperatura mitjana va ser superior als 0,9°C de mitjana climàtica. No obstant,el resum també informa que les zones que es troben per sobre dels 2.000 metres d'alçada van tenir «un any normal o fred» degut a que, en comparació amb la mitjana climàtica, la temperatura mitjana es va situar en més de 0,5°C per sota.

Precipitacions inestables/ Segons l'estudi, «el 2014 va ser un any normal o lleugerament plujós al conjunt del Principat» respecte els valors climàtics de referència.

Aquest resum climàtic destaca la presència al país de «la marcada variabilitat típica dels climes mediterranis», fent referència al fet que, tot i que no va ser un any sec, sí que hi va haver mesos amb poca precipitació, com el maig o l'octubre, i altres en què el fred va ser anòmal, com en el cas del juliol, en què es van registrar temperatures màximes de només 7°C.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT