PUBLICITAT

El segon d'Al Capone, a les portes d'Andorra

  • Alex Abraham Sycowski es va presentar a Europa com el banquer i el gran rival d'Scarface
  • Per aconseguir refugi al Principat estava disposat a casar-se amb una «camperola andorrana»
LAIA F. MAROT
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Alex Abraham Sycowski, àlies, Kid Tiger, en una fotografia del 3 de gener de 1938, localització: Andorra. Foto: TOPFOTO.CO.UK

Alex Sycowski (1892-?), àlies Tiger Kid, un polonès de família jueva, immigrant al Chicago dels gàngsters amb només sis anys (una escena del Padrino II serveix per fer-nos-en una idea) i que de ben jove va entrar a formar part de les bandes, enriquint-se amb el contraban d'alcohol, va venir a parar a Andorra.

De l'home de desenes de noms i cognoms –Sycowski, Sykowsky, Sycow, Sikorski, Newborn o fins i tot Antonio Fernandez Navarro, nascut a Vigo!– s'han explicat moltes històries, cap oficial; de fet, ell mateix en va crear moltes a través dels articles de la premsa, que el seguia mentre buscava asil a tots els països europeus, després de fugir dels Estats Units el 1933.

Un periodista i historiador polonès, Jaroslaw Kapsy, parla d'ell com a un dels principals contribuents d'Al Capone i el seu cap de contraban d'alcohol (en un article publicat el 2012 al web cz.INFO.pl). Des del banquer de Capone i el seu home de confiança – s'arriba a dir que va ser un dels encarregats de la matança de Sant Valentí – al seu temut rival... o fins i tot, el traïdor que podria haver venut Scarface a la justícia americana, i que per això va fugir d'Estats Units. També podria ser que fos amenaçat de ser detingut després de l'arrest de Capone. Molts diaris coincideixen que el buscaven per haver estafat més de 82 milions de dòlars.

Sigui el que sigui, un gran rival de Capone, el seu segon, o un gàngster de segona fugit a Europa quan les coses es van complicar amb Eliot Ness i els seus Intocables, a Sycowski el persegueixen històries dels Estats Units, però també a Polònia, França (Jaroslaw parla de comerç il·legal d'opi i morfina a París), Àustria –on va ser empresonat– i Espanya, on va seguir fent carrera. Fins i tot per arribar a ser-ne part implicada! Un home misteriós al que no li agradaven les fotografies i al que la policia sempre atrapava amb un passaport diferent.

Però entre Amèrica i Espanya, on s'hi amaguen les seves grans aventures, hi apareix pel mig el nostre petit país.

‘L'indesitjable', destí: Andorra

L'1 de gener de 1938, el diari francès Ce soir: grand quotidien d'information indépendant, assegura que ha parlat amb Tiger Kid (Alex Sikowsky) al port de Casablanca (Marroc), on no l'han deixat desembarcar, i que va cap a Marsella amb l'objectiu de trobar asil a França. Aquest rotatiu francès afirma (en portada) que Sycowski deu al fisc americà 82 milions de dòlars, i assegura que s'ha convertit en un errant dels ports europeus, que tots li tanquen les portes: tota la policia el titlla «d'indesitjable».

Però, per sorpresa del mateix diari, França aquella vegada deixa desembarcar al «gran rival d'Al Capone, [...] igual de implacable, sanguinari i coratjós que ell», del vaixell Maréchal-Lyautey, a l'espera que els Estats Units facin demanda d'expulsió.

Dos dies després, el 3 de gener de 1938, Le Petit Parisien anuncia en portada: «Le gangster millaidare Sicowsky cherche un asil. Débarque a Marseille, il est aussitot partie pour la République d'Andorre». A l'interior del diari segueix: «Ce milliardaire errant espère trouver accueil chez les Andorrans». En aquest article s'explica que Sycowski viatja amb tots els luxes, xòfer, secretaria, comptable, servei... tot i així: «no inspira confiança malgrat té en regla tots els papers». Després de 48 hores a Marsella, «le milliardaire errant» ha estat obligat a deixar França. És per això que en companyia de dos policies, «il a pris le train pour Andorre, espérant trouver dans la minuscule république l'asil qui, par tout, lui est refusé».

La fotografia d'Andorra

I aquí arriba la clau de volta d'aquesta investigació: una fotografia extreta del arxiu topfoto.co.uk (que es pot veure en aquesta pàgina), amb localització a Andorra, data 3 de gener de 1938 i que té la següent descripció: «Un dels reis de la cervesa perseguits, està disposat a casar-se amb una noia camperola per trobar seguretat a la minúscula república europea. ‘Kid Tiger' Sikowsky, el milionari de la cervesa dels Estats Units, es pregunta a Bourg-Madame en els Pirineus si acceptaran casar amb ell una noia d'un camperol andorrà per tal de trobar refugi dins d'Andorra, la república minúscula dels Pirineus. Sikowsky està buscat als Estats Units per evasió d'impostos, i només dos països dins Europa poden donar-li refugi. Andorra n'és un, i Liechtenstein és l'altre. Havent estat ara expulsat de França, Sikowsky diu que està fart que el facin fora de cada país dins Europa, i que per esdevenir un ciutadà d'Andorra, ell fins i tot complirà amb la llei local i es casarà amb «la filla única d'un andorrà».

Com pot haver apreciat el lector, la fotografia està localitzada a Andorra, però en la descripció parla de Bourg-Madame (tot i que també diu que ja l'han expulsat de França). Aquestes incoherències no han estat solucionades pels propietaris de la fotografia (l'arxiu tofoto.co.uk).

La revista americana Time, el 17 de gener de 1938, amb una crònica que portava per títol Andorra: no admittance – i que va reproduir el periodista Andrés Luengo el maig del 2011– diu que un home que es feia dir Alex Abraham Sikorski s'havia plantat a Bourg Madame amb la intenció d'entrar al Principat. Segons aquest article, per entrar a Andorra no demanava la mà d'una andorrana, sinó que oferia a canvi construir un «sanatori». Ara bé, en aquesta ocasió, i segons la revista Time, Sycowski al·legava com a carta de presentació el seu passat com a sicari del gàngster John Dillinger: «Sóc un gàngster, és veritat, però no pas un criminal. Mai no he segrestat ningú». Segons la crònica, aquest tal Sikorski pretenia ser l'home que la banda de Dillinger havia enviat a Europa rere les passes d'Anna Sage, la prostituta romanesa que havia delatat el gàngster a l'FBI d'Edgar Hoover. «Impressionada per l'al·legat», diu Time, «Andorra va respondre: ‘No admès'». Un exemple més de les històries diverses sobre aquest personatge.

Les següents notícies sobre Sycowski són de Barcelona, una setmana després. En un article del New York Time es diu que ha estat detingut a Barcelona l'11 de gener, on va cridar l'atenció de la policia per la seva manera de «malgastar els diners». Ell, per la seva banda, assegura que no és un criminal: «Jo només tinc algunes taxes impagades, això és tot. Digueu-me algú que no intenti eludir impostos?». En aquesta notícia s'afirma que Sykowski està a l'espera de ser expulsat per Espanya, «as he was from Andorra».

La diferència entre les paraules «no-admès» i «expulsat» són les que generen el dubte. Va voler entrar a Andorra, segur, però hi va estar físicament? La fotografia li van fer a Andorra o a Bourg Madame? No ho sabem del cert.

Detenció a Barcelona

Les següents notícies en les quals apareix el nostre protagonista són de l'11 al 14 de gener: La Vanguardia parla de la «detención del lugarteniente de Al Capone»: «[...]según parece, tenía la intención de comprar una finca en la playa cerca de Barcelona y vivir tranquilamente. La Policía está afectuando activas gestiones para aclarar todo lo referente a este sujeto y si resulta ser el maleante conocido, será propuesto para la expulsión del territorio leal». De la detenció i la possible expulsió també hi ha referències a les publicacions americanes Barrier Miner i The Argus.

A partir d'aquest moment, la història de Sykowski és cada vegada més dispersa i confusa. El 13 de juny de 1938, The Montreal Gazette diu que Sycowski ha estat localitzat a París, amb un nou nom, nou cotxe i nova nacionalitat, i, irònicament, afegeix que el gàngster, «with a pleasent sens of humor» s'ha posat el nom de Mr. Newborn (nou nat) , i que també té una nova aparença, després que li hagin realitzat una cirurgia plàstica en una clínica de París: «Sycowski va haver de refer la forma del nas, les orelles i la boca», segons l'article, l'objectiu era que si el gàngster tornava als Estats Units, els de Edgar Hoover i els seus G- Men no el poguessin reconèixer.

L'historiador Jaroslaw, que també afirma que Sycowski va fer canvi de nom i de cara, diu que el nou nat va començar una nova vida. Però aquí s'atura, diu que això no va arribar als diaris de postguerra, i que ningú va desvelar mai el misteri de Sycowski, i es pregunta: Com i on va acabar? Aquest jueu, va sobreviure a la Segona Guerra Mundial? Conclou que «el destí d'Al Capone el sap tothom. Sembla que Tiger Kid va ser més intel·ligent que ell».

Potser sí que va ser més intel·ligent, però no es va saber amagar tan bé com apunta Jaroslaw. Seguint la pista d'aquest misteriós home, la nostra investigació, basada en articles de la premsa espanyola, francesa i americana a partir de 1938, ha pogut respondre algunes preguntes de Jaroslaw: No va ser expulsat d'Espanya, al contrari. Si va sobreviure a la Segona Guerra Mundial, és més, els anys 50 encara rondava prop de París.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT