PUBLICITAT

Els comuns preveuen repartir més de 8.000 racions

  • L'escudella és la protagonista de la festivitat de Sant Antoni
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Voluntaris reparteixen l'escudella entre els assistents a Andorra la Vella Foto: TONY LARA

la festivitat de Sant Antoni Abat, patró dels animals domèstics i dels traginers, se celebra avui a Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i la Massana, demà ho faran Canillo i Encamp i el dia 25 serà el torn del Pas de la Casa. El fet de caure en cap de setmana i segons les previsions dels comuns, en total es podrien repartir més de 8.000 racions d'escudella i assolir una xifra rècord.

La tradició centenària al Principat marca que, en aquesta data, es repartia menjar entre els més desfavorits. L'any 1970 la parròquia d'Andorra la Vella va recuperar la tradició per tothom, quan un grup d'amics de l'avinguda Meritxell van decidir celebrar el dia de Sant Antoni oferint escudella i carn d'olla als veïns i ciutadans.

dissabte / Avui se celebra la 46a edició a la plaça Guillemó, repetint l'espai dels darrers anys que els escudellaires consideren «idoni» perquè queden arrecerats del fred de bon matí i hi arriba el sol al migdia. La capital destaca amb les prop de 4.000 racions que reparteix cada any i que són possibles gràcies a que la setantena d'escudellaires treballa des de trenc d'alba per tenir-ho tot a punt a les 13.00 hores. Les previsions per avui són de repartir unes 3.500 racions, tot i que s'espera un volum igual o fins i tot superior d'assistents.

Com cada any el Comú posarà a disposició el plat de terrissa commemoratiu, del qual se n'han fet 500 exemplars que es vendran per set euros al vestíbul de Centre Cultural. Des del 2013 no està permès anar a buscar l'escudella amb olles, amb la intenció de que els comensals portin els seus plats o comprin el commemoratiu i mengin directament a la plaça gaudint de l'ambient i evitant, així, que s'enduguin grans quantitats de menjar a casa.

A Escaldes-Engordany, on l'organització corre a càrrec de l'Associació d'Amics del Pont dels Escalls, el repartim es farà avui a la plaça dels Dos Valires. Aquest any s'ha previst preparar unes 2.500 racions, més del doble de les que es van repartir l'any passat. A més, els assistents també podran fer-se amb el plat de ceràmica commemoratiu per un preu de 10 euros.

On la tradició també ha arrelat de forma notable és a la Massana. Des del Comú asseguren que per l'edició d'avui es repartiran, a partir de les 13.00 hores a la plaça de les Fontetes, més racions i s'agilitzarà el servei. Des de l'any passat la parròquia va recuperar la tradició de cuinar-se ells mateixos l'escudella gràcies a un grup de voluntaris i cuiners professionals que van recuperar la recepta original dels massanencs. La iniciativa va ser un èxit, repartint més d'un miler de racions que avui s'esperen superar. La consellera de Cultura, Jael Pozo, va assegurar que «ja podem dir que és una tradició 100% popular, amb la participació de tot el poble». Com a mesura per prioritzar les persones que es quedin a menjar a la plaça, el Comú va fer saber que es repartirà primer a les persones que portin plats, deixant pel final els qui s'hi apropin amb olles i tupers.

Finalment, on també se celebra avui és a la Seu d'Urgell. Sant Antoni és el patró de la Confraria de Sant Antoni Abat, els organitzadors de la festa. Aquest any repartiran més de 3.000 racions de la tradicional Calderada al passeig Joan Brudieu després dels tradicionals Tres Tombs i la popular Pujada del Pal.

Diumenge / Els qui encara hauran d'esperar a demà per tastar l'escudella són els veïns de Canillo i d'Encamp. Com a la resta de parròquies, el repartiment es farà a partir de les 13.00 hores. La plaça del Telecabina de Canillo i la plaça Sant Miquel d'Encamp seran els espais on se celebrarà la tradició. La darrera edició serà la del Pas de la Casa, que se celebrarà el diumenge 25 de gener a la plaça de l'Església.

Els Encants / La Massana i Encamp, a més de l'escudella popular, celebren també durant el mateix dia i abans dels respectius repartiments, la ja tradicional subhasta benèfica dels Encants amb productes de la terra.

A Canillo, on fins ara es feien també els Encants, s'ha decidit apostar aquest any per una rifa també benèfica. En aquest cas els tiquets pel sorteig es vendran demà mateix a un euro.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT