PUBLICITAT

El debat pel pressupost acaba sent un debat de precampanya

  • Cinca i Armengol defensen l'avenç econòmic fet des del 2011, assegurant que la situació és «envejable»
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Martí i Baró minuts abans d'iniciar-se la sessió, ahir Foto: tony lara

Eren les nou de la nit tocades quan s'iniciava el debat sobre el projecte de llei del pressupost per a l'exercici 2015, fet que convertia la darrera sessió del Consell General d'aquesta legislatura en una jornada maratoniana. Malgrat la tardança en arribar, no va estar exempta de retrets, discussions i molts punts en desacord entre el Govern, juntament amb el Grup Parlamentari Demòcrata, i l'oposició. En certs moments, i sobretot escoltant els discursos del ministre d'Economia i Finances, Jordi Cinca, i del conseller taronja Daniel Armengol, semblava més un acte de precampanya electoral que una defensa d'un text que ha de marcar les línies estratègiques d'aquest 2015.

De fet, el propi Cinca ja va avançar en la seva primera intervenció que faria un balanç dels darrers quatre anys. Quan van entrar el Govern «estàvem en caiguda lliure i calia temps per reconduir la situació». S'esgotaven les reserves de la CASS, augmentaven les sol·licituds per demanar prestacions socials o augmentaven els aturats, van ser alguns dels exemples plantejats pel ministre. Però, quatre anys després, va assegurar, la situació global s'ha reconduït.

I com s'ha reconduït? Doncs amb una política d'ajustos pressupostaris, amb un increment del 18% en la partida de protecció social sobretot per a programes d'inserció laboral i per reduir la xifra d'aturats. També s'han augmentat les inversions reals, que han assolit una línia ascendent fins arribar als 50 milions d'euros del 2014, que es mantindran el 2015. «Els nivells d'inversió pública ja s'acosten al que ha de tenir un país modern en relació al seu PIB», va justificar.

Cinca, en el seu discurs en pro de la defensa d'aquesta legislatura, també va voler destacar aspectes com el pressupost destinat a Turisme (aquest 2015 s'elevarà fins als 16,5 milions, però s'encara està lluny d'altres destins, va assegurar), o la reducció del dèficit pressupostari fins arribar a aquest 2015, «amb el dèficit més baix de tots».

Per la seva part, Armengol va prosseguir amb aquest discurs optimista recordant aspectes com l'increment dels llocs de treball oferts, la caiguda del nombre d'aturats, els 72 milions d'euros que ha deixat la inversió estrangera o l'augment de recaptacions per l'impost de societats i de l'IGI, de 15 milions i 13 milions més respectivament respecte a l'any passat. Tot plegat permet afirmar que ens trobem «en una situació envejable», que a la vegada permet «afrontar les bases del creixement i d'un futur pròsper», va assegurar el conseller. «Som un país atractiu», va afegir.

D'altra banda, Armengol també va recordar les esmenes presentades pel seu grup parlamentari a aquest text del pressupost. Per exemple, s'ha limitat la cobertura de vacants de l'administració que pretenia impulsar el Govern en un 50%.

Dia de comiats / Malgrat l'intens ordre del dia, alguns dels consellers no van desaprofitar la sessió d'ahir per agrair la tasca feta i fins i tot per acomiadar-se de manera pública. Va ser el cas del propi Armengol o de la consellera demòcrata Olga Adellach, que va assegurar que la seva intervenció dins el punt de la proposició de llei de cooperatives era la seva darrera, confirmant que no optarà a la reelecció en els comicis del proper 1 de març.

Finalment, i ja passades les 22.30 hores, Mateu també va voler tenir unes paraules d'acomiadament, en aquest cas de la legislatura. Va donar les gràcies a tots els presents tot desitjant-los «molts encerts».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT