PUBLICITAT

La despesa comunal s'estabilitza i la inversió real creix un 44,7%

  • El superàvit previst és gairebé la meitat del pressupostat per a l'exercici anterior i se situa en 250.000 euros
IMAR MARTÍNEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Foto: FONT: govern / estadística

El Departament d'Estadísitca de Govern va publicar ahir les dades referents als pressupostos comunals d'aquest any que mostren tímids signes de recuperació després d'anys de contenció i austeritat, com l'estabilització de la despesa comunal o el creixement de gairebé el 45% en inversió real. Això sí, el superàvit previst se situa en 250.000 euros, un 46,6% inferior al pressupostat per a l'any passat, que va ser de 468.000 euros.

Només tres de les set parròquies tenen previst tancar l'exercici amb més ingressos que despeses. Són Sant Julià de Lòria – 11.000 euros favorables–, Encamp –87.000 euros– i la Massana –52.000 euros. Uns números que de vegades, tal i com ha quedat demostrat en els darrers anys, pequen d'optimisme, com en cas del comú lauredià, que en el pressupost de l'any passat tenia previst tancar amb 97.000 euros de superàvit i que va acabar amb un dèficit d'uns 500.000 euros. Els altres quatre comuns preveuen deixar la balança pressupostària a zero.

Despesa estabilitzada / Una de les dades a destacar i que poden donar un cert impuls a l'economia és l'estabilització de la despesa total prevista en 131,26 milions d'euros, el que suposa un 4,8% més que l'any passat. Tot i que és un increment tímid i encara queda lluny dels 193 milions de despesa pressupostats el 2007, en els darrers tres anys s'ha mantingut en uns nivells molt similars i s'ha estabilitzat la forta caiguda continua des de l'inici de la crisi entre finals del 2008 i principis del 2009. Per tant, tot i que en els darrers 9 anys la despesa ha disminuït en un 32,3%, s'intueix una recuperació general.

Si s'analitzen les dades per cada comú, només Ordino té previst reduir la despesa en un 8,7% –el mateix percentatge de caiguda que esperen pel que fa als ingressos–. En la resta de comuns han incrementat la previsions de despesa destacant Escaldes-Engordany amb un augment de més del 15%. El primer gràfic reflecteix aquesta estabilització després de la caiguda progressiva des del 2007.

Més inversió real / Del total de la despesa, una de les parts més significatives per reactivar l'economia és la que es destina a la inversió real. Tot i el debat i la insistència dels cònsols per modificar i reduir el 80% que la Llei qualificada de transferència als Comuns els obliga a destinar a inversió del que reben per part del Govern, les dades totals dels pressupostos per aquest any mostren que l'increment en inversió real previst respecte el darrer exercici és del 44,7%. La xifra total de les set parròquies se situa en més de 18 milions d'euros. Si es compleixen les previsions, aquest seria el tercer exercici consecutiu en què s'augmenta la inversió real respecte l'any anterior (66% el 2013 i 21% el 2014). Ordino i la Massana, amb un 44% i un 4% de descens respectivament, són les úniques parròquies que invertiran menys. Sant Julià manté les mateixes xifres que l'any passat en previsió d'inversió mentre que Escaldes-Engordany destaca amb gairebé un 290% més d'inversió i Encamp amb un 104% més.

Tot i això –tal i com mostra la segona taula–, la dada segueix estant molt lluny del màxim de 79,6 milions d'euros d'inversió que es van pressupostar l'any 2006 i que van caure de forma brusca amb l'entrada de la crisi fins els poc més de 6 milions d'inversió pressupostats pel 2012.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT