PUBLICITAT

Els comuns ja treballen per crear una agència tributària única

  • Els cònsols demanen al Govern redactar conjuntament el «desplegament reglamentari»
  • La decisió de treballar independentment de l'agència tributària nacional segueix ferma
imar martínez
andorra la vella

Periodic
Ferré intervé al costat de Torrentallé durant la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols, ahir Foto: AnA / M.C.

La primera reunió de cònsols de l'any que es va celebrar ahir a Andorra la Vella va servir per marcar-se tot aquest any per crear definitivament l'agència tributària comunal única. L'objectiu és que comenci a funcionar a partir del gener del 2016, després de l'ampliació d'un any de l'entrada en vigor de la Llei de bases de l'ordenament tributari per als comuns, tal i com van demanar el passat més de desembre a la Comissió Legislativa de Finances de Govern.

El primer pas, segons van exposar la cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, i el cònsol menor de Sant Julià de Lòria, Manel Torrentallé, és redactar «els reglaments que calen per per tenir els mateixos criteris a l'hora d'emetre tant els rebuts com la gestió pròpiament tributària, l'execució tributària i l'autotutela executiva». Tot i que aquesta mesura es fa per mantenir el principi d'autonomia financera que la Constitució recull per als comuns, els cònsols demanaran al Govern «treballar conjuntament el desplegament reglamentari per establir els mateixos criteris d'interpretació de la norma i que no hi hagi disparitats interpretatives».

Per la seva part, el Govern segueix treballant en el reglament de l'agència tributària nacional perquè la llei final ha patit «modificacions substancials» respecte el projecte inicial que va entrar a tràmit parlamentari. Ferrer va assegurar que van acordar amb el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, que quan tinguessin acabat el nou reglament el farien arribar als cònsols per «poder-se adaptar i que no hi hagi disparitats entre els dos reglaments».

Agència tributària nacional / Els cònsols tenen fins l'any 2017 per decidir si s'uneixen a l'agència tributària nacional. Això sí, el que sembla pràcticament descartat és un possible acord per crear l'agència tributària nacional única tal i com volia el Govern. Per tant, en cas de decidir unir-se, l'opció que defensarien els comuns seria la de crear una agència «bicèfala», és a dir, compartint un mateix espai però treballant de forma independent.

Per justificar aquesta decisió, Ferrer va insistir en el principi d'autonomia financera i va posar com a exemple la taxa de tinença de vehicles (vinyeta). Segons la cònsols major d'Andorra la Vella, els comuns «hem perdut el control» des de que es cobra com un impost conjunt que recapta Govern, perquè «cobrem el que ens envien però no se'ns faciliten les dades». Per tant, Ferrer considera que «des del moment en què cedeixes la recaptació d'un tribut en perds el control», contràriament al que determina el principi d'autonomia financera.

Per poder unificar la nacional i la comunal caldria que hi hagués un acord entre les dues parts i, en cap cas, podria crear-se de forma unilateral. Ferrer va sentenciar afegint que per a que hi hagués un altre model caldria canviar la constitució.

més seguretat i optimització / Un altre dels objectius de la creació de l'agència tributària comunal és «donar més seguretat jurídica a l'administrat» unificant criteris d'interpretació. A més, els cònsols van afirmar que amb els recursos propis dels que disposen tindrà un cost mínim crear l'agència i van assegurar que hi haurà una «optimització» d'aquests recursos. Els interventors, secretaris generals i caps de gabinet jurídic s'han de posar a treballa «a nivell tècnic» per decidir també, per exemple, com es finançaran els salaris. En principi, el que sembla més viable és que és que es faci de forma alíquota, en proporció del que rep cada comú.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT